Maske takmak kalıcı hale mi gelecek. Her şey bu satır aralarında gizli

Maske takmak kalıcı hale mi gelecek. Her şey bu satır aralarında gizli

Amerika’da korona virüs ve maske takma alışkanlığı hakkındaki araştırmanın satır aralarında çarpıcı bilgilere yer verildi. Araştırmada, “Maske takmak, artık bir sağlık mecburiyeti olmadığı noktada sosyal bir mecburiyet olarak kalabilir” ifadeleri yer aldı.

Amerika’da korona virüs hakkındaki araştırmada, ne kadar süre maske takacağımıza ilişkin önemli bilgiler verildi. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, maske takmanın sonlandırılması için yetkililer tarafından tam garanti verilmesi gerektiğini belirterek tam aşılanma ile maske takma faaliyetinin gevşetileceğini savunuyor.

Ancak uzmanlar, maske takmanın uzun bir süre daha hayatımızda kalacağını savunuyor. Bilim insanları, çarpıcı bilgilerin yer aldığı araştırmada, “Maske takmak, artık bir sağlık mecburiyeti olmadığı noktada sosyal bir mecburiyet olarak kalabilir” ifadelerine yer verdi.

California Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan Monica Gandhi, çalışma hakkında bilgilendirmede bulundu. Gandhi, toplu maske çıkarma sürecinin “bölgesel olacağını” vurguladı.

ABD’deki Teksas eyaleti gibi bazı eyaletler mecburiyetleri halihazırda geri çekerken, uzmanlar bunun tehlikeli bir karar olduğunu çünkü çok az yetişkinin tam aşılandığını söyledi.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞINI BEKLEYECEKLER

Diğer eyaletler ve şehirler de kendi zaman çizelgelerinde ilerleyecek. Bazıları, yeteri kadar insanın COVID-19’a bağışıklık kazanmasıyla toplumda yayılma ihtimalinin önemli oranda azaldığı “sürü bağışıklığını” bekleyecek. Fakat bazıları, toplumun büyük bir bölümü aşılansa bile maske takma mecburiyetini devam ettirebilir.

Bu noktada sağlam bir gerekçe var: Virüs, sonbahar ve kış aylarında muhtemelen yeniden yükselişe geçecek. Önümüzdeki yıllarda, muhtemelen bölgesel bir hastalık olacak ve mevsimsel grip gibi dönemsel şekilde yeniden artacak.

Maske takmak, artık bir sağlık mecburiyeti olmadığı noktada sosyal bir mecburiyet olarak kalabilir. Bir yıl önce, bir iş yerine girmeden önce yüzünüzü ve burnunuzu örtmek neredeyse hayal edilemez bir durumda. Fakat bir yıl sonra, bu uygulama artık bir alışkanlık gibi geliyor.

“YENİ GERÇEKLİK KABUL EDİLMEKTE ZORLANILABİLİR”

Maske takmanın sunduğu bir parça ilave fayda, COVID-19 tehlikesi yavaşça azalsa dahi; bazıları için (halihazırda aşılanmış olanlar arasında bile) maske takmanın külfetinden daha ağır görünecek. Bitmeyen kaygıyla geçen bir yılın ardından, insanlar yeni gerçekliği kabul etmekte de zorlanabilir; evden maskesiz çıkmak için alıştırma yapmaları gerekebilir.

Gandhi, bu “yeni normale” geçiş yaparken yüz örtülerinin artık sadece nezaket gibi gelebileceğini belirtti.

Bazı araştırmalar maskelerin, nezleye sebep olan virüs enfeksiyonlarını SARS-CoV-2 temasını önledikleri kadar iyi önlemediğini öne sürüyor. Bunun sebebi ise nezle virüsleri halen cisimlerin yüzeyinden yayılabilirken, COVID-19’un çoğunlukla havadan yayıldığının görülmesi olabilir.

Fakat bir yıl boyunca maske takıp, kişisel sağlık ve halk sağlığı tehlikelerini dikkatli şekilde takip etmek; insanlara belki de kendilerini biraz kötü hissettiklerinde yüzlerini kapatmanın gelecekteki salgınları perdeleyebileceği öğrenildi.

“YETKİLİLER GARANTİ VERMELİ”

Maskelerin çıkarılma durumu üzerinde konuşan Gandhi, “Yetkililer garanti verdiği zaman çıkarmalılar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Popular Science