Aylarca süren spekülasyonlar, internete sızan belgelerden sonra NASA’nın merakla beklenen EM Drive yani Elektromanyetik İticisi ile ilgili bilimsel makale sonunda yayımlandı ve detaylar ortaya çıktı. Makaleye göre “imkansız” olarak tanımlanan itiş sistemi çalışıyor!
EM DRIVE – ELEKTROMANYETİK İTİCİ NEDİR?
Em Drive ya da Elektromanyetik İtici ilk olarak Britanyalı mucit Roger Shawyer tarafından 1999’da önerilen bir itiş sistemidir. Bu sistemin çalışma prensibi; ağır, verimsiz roket yakıtı yerine huni biçiminde bir metal kovuk içinde, mikrodalgaların ileri geri sekmesi ile itiş üretilmesine dayanıyor.
MARS’A SADECE 70 GÜNDE GİDEBİLİRİZ!
Shawyer’ın hesaplamalarına göre EM Drive ile Mars’a 70 günde gidilebilecek verimliliğe erişmek mümkün ki bu insanlığın uzay yolcuğuluğu için devrimsel bir gelişme olur. NASA’nın EM Drive üzerine olan çalışmasına dair “Vakum İçindeki Kapalı Bir Radyo-Frekans Kovuğundan Tepkisel İtiş Ölçülmesi” adlı makale ABD Havacılık ve Astronotik Enstitüsünün (AIAA) Propulsion and Power adlı dergisinde yayımlanacak ama onlin e olarak önceden erişeme açıldı. Makaleye buradan erişebilirsiniz.
Daha önce internete sızan makalenin pek farklı olmayan bu resmi makalede, vakumda 1.2 milinewton/kilowatt kuvvet üretilebildiğini belirtiliyor.
EM Drive özellikle ağır roket yakıtına ihtiyaç duymamasına rağmen ürettiği kuvvet ile dikkat çekiyor ki henüz NASA bu verimliliği artırmak üzerine çalışmamış bile.
FİZİK ALT ÜST OLUYOR!
Yalnız Elektromanyetik itiş sisteminin “ufak bir problemi” var. Newton’un Hareket yasalarından üçüncüsüne uymuyor.
Newton’un ortaya koyduğu bu fizik yasasına göre bir cisme, bir kuvvet etkiyorsa; cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki kuvveti oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken bu kuvvetlerin aynı doğrultu üzerinde olduğudur. Bu yasa çoğu zaman şu cümle ile basitleştirilebilir “Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.” Em Drive ise bu kurala uymuyor.
NASIL ÇALIŞTIĞI HENÜZ TAM OLARAK BİLİNMİYOR
EM Drive’ın halihazırda kabul gören fizik kanunlarını alt üst etmeden nasıl işe yaradığı tam olarak bilinmiyor. Bu makalenin konusu bu değil ama ekibin bir hipotezi var.
“Test makalesinde yer alan şartlarda kuvvet elde edilmesini sağlayan fizik modeli yerel olmayan gizli bir değişken ya da kısaca ‘pilot-dalga’ kuramı kapsamında olabilir.”
Şu Kuantum fiziğinda şu an yaygın olarak kabul gören görüşe göre parçacıklar gözlemlenene kadar belli bir pozisyona sahip değildir. Kuantum mekaniğinin farklı bir yorumu olan pilot-dalga kuramına göre ise parçacıklar gözlense de gözlenmese de dalga fonksiyonu tarafından yönlendirilen belirli pozisyonlara sahiptir.
SONRAKİ ADIM UZAYDA TEST EDİLMESİ
Şimdiye kadar bilimsel olarak imksansız görülen EM Drive için sonraki adım ise uzayda yapılacak testler. Önümüzdeki aylarda başlayacak olan testler ile de itiş elde edilirse şüpheciler de dikkat kesilecek!