Marmara'da esrarengiz kütle

Marmara'da esrarengiz kütle

Marmara'da esrarengiz kütle

Marmara’da esrarengiz kütle
TÜBİTAK, Endonezya’da 2004’te yaşanan 9 büyüklüğündeki depremin ardından Marmara’nın altında tespit ettiği dev kütleyi Düzce’de kaybetti.
Endonezya’da 26 Aralık’ta meydana gelen ve 300 binden fazla kişinin öldüğü 9 büyüklüğüneki depremin ardından ülkede depremlerin ardı arkası kesilmedi. Uzmanlar ise Endonezya’da daha beklenen büyük depremin olmadığı şeklinde açıklamalar yaptı. Türkiye’nin çok uzağında meydana gelen bu depremlerin ardından çok ilginç bir olay yaşandı. Aktüel’in haberine göre, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer Deniz Bilimleri Enstitüsü, bu depremin ardından Marmara’nın altında ilerleyen dev bir kütle tespit etti.

‘Halen açıklayamıyoruz’
Enstitü Müdürü Doç Dr. Sedat İnan bu olayı şöyle anlatıyor: “Endonezya’da 2004’te dokuz büyüklüğündeki depremden beş gün sonra, gözlem istasyonlarımıza takılan ciddi bir problem gözlemledik Marmara’nın dibinde. Aşağıdan bir şey gidiyor, topraktaki radonu hareketlendiriyor! Günlük hareket hızı 50 km olan bir anomali. Ama bir türlü anlayamıyoruz ne olduğunu. Panikledim! Yurtdışındaki meslektaşlarımızla telefonda görüşüyorum, onlar da teşhis koyamıyor. Hiçbir uzman ne olduğunu anlayamıyor ama bir dalga yerin altından Marmara Bölgesini batıdan doğuya süpürüyor. Sanki Marmara’nın kabuğunun dibinde devasa bir kütle hareket ediyor. 10 gün sürdü, ardından Düzce’den sonra istasyonumuz olmadığı için izini kaybettik. Halen açıklayabildiğimiz bir konu değil.”

Deprem olacak

İstanbul’daki olası deprem hakkında uzmanların ikiye bölündüğünü kiminin ’çok yaklaştı’kiminin de ’hiç olmayacak’dediğini hatırlatan Doç. Dr. Sedat İnan ise depremin olacağını söylüyor. İstanbul’da 2030’a kadar büyük deprem olma ihtimalini yüzde 62 gösteren çalışmalar olduğunu belirten İnan, “Ama o tarihe kadar büyük deprem olmama ihtimali yüzde 38 anlamına da geliyor bu. Tarihi 2040-2050’ye çektiğinizde büyük deprem ihtimali yüzde 85’e çıkar” dedi.

Doç. Dr. Sedat İnan, 1999 depremi öncesi doğanın göstergelerini tespit edemediklerini şimdi ise TÜRDEP projesiye böyle bir imkana sahip olduklarını söyledi.