Marmara komada kritik eşik aşıldı. ODTÜ’den korkutan açıklama geldi

Marmara komada kritik eşik aşıldı. ODTÜ’den korkutan açıklama geldi

Daha önce müsilajın görüldüğü Marmara Denizi ile ilgili ODTÜ’den korkutan uyarı geldi. Açıklamada Marmara Denizi’nin komada olduğu belirtilerek kritik eşiğin aşıldığı vurgulandı.

Marmara Denizi’nde araştırma yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Bilim 2 gemisi 4 gün süren seferinin ilk bölümünü tamamladı. Daha önce müsilaj kabusunun yaşandığı Marmara Denizi’nin alarm verdiğini belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara’nın komada olduğunu söyledi.

Denizde ilk 30 metre haricinde ciddi oksijen azlığı çektiğini belirten Yücel, "Oksijen özellikle ilk 30 metreden sonra hipoksi eşiği dediğimiz, bir balığın giremeyeceği seviyede düşük. Ardından 150-200 metreye eriştiğinizde neredeyse ölçmekte zorlandığımız, çok çok az seviyelerde oksijen var.” dedi.

“ÇOK ÇOK AZ SEVİYELERDE OKSİJEN VAR”

Daha önce, özellikle Doğu Marmara’da 600 ila 800 metre bandındaki Akdeniz suyunun Marmara’ya az da olsa bir nefes verdiğini ve oksijen değerlerini bir nebze de olsa artırdığını belirten Yücel, son seferde buna rastlamadıklarını, denizlerdeki ısınmanın bu sonucu doğurmuş olabileceğini ifade etti.

Deniz suyu sıcaklığındaki artışın daha az oksijen çözülebilmesine ve kirlilik artışına neden olduğunu aktaran Yücel, sıcaklık, oksijensizleşme ve kirliliğin kısır bir döngü içinde birbirini beslediği tespitini paylaştı.

Yücel, kirliliğin boyutu hakkında şunları söyledi:

“Özellikle son yıllarda çok yoğun veri topladığımız için çok net konuşabilirim. Marmara’da azot, fosfor kirliliği artarak devam ediyor, birikim devam ediyor, trendlerde azalmayı bırakın herhangi bir durma gözlemlemedik. Marmara'da çok ciddi bir biyolojik üretim hali sürmekte. Üretim değerleri Karadeniz'in 3-4 katı. Esas 3-4 hafta önceki biyolojik üretim patlamasını geride bıraktık, şimdi sistem nispeten yazla ilgili bir denge durumuna ulaştı. Marmara çok üretken, aşırı azot ve fosfor yüklü.”

ekran-goruntusu-2024-08-12-141046.png

ekran-goruntusu-2024-08-12-141033.png

ekran-goruntusu-2024-08-12-141020.png

İlgili Haberler