Maraş açılımındaki tehlike. Yeniçağ gazetesi duyurdu

Maraş açılımındaki tehlike. Yeniçağ gazetesi duyurdu

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın danışmanlarından tarihçi Sabahattin İsmail, "Maraş'ın Rumların dönüşüne açılması, tek birine bile tazminat ödenmesi adadaki tüm Rumlar için emsal olur" dedi.

Ali Kemal Cora / Özel Haber

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nin (KKTC) Kıbrıs''ta Rumların Maraş bölgesine dönüşünü sağlayacak açılımına karşı adeta tek başına mücadele veren tarihçi, araştırmacı yazar Sabahattin İsmail, "Türk Vakıf malı Maraş''taki mülklerin Rumlara iade kararına herkes tepki göstermelidir" çağrısında bulundu. Kıbrıs meselesi ve geçmişini en iyi bilen uzmanların başında gelen ve bir dönem KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş''ın da danışmanlığını yapan Sabahattin İsmail, "Bir tek Rum''a bile iade yapılması/tazminat ödenmesi, 20 bin Maraş''lı Rum için emsal olacak ve arkası gelecek. Bu KKTC''de mülk bırakan 160 bin Rum için de emsal olur, onları da cesaretlendirir" uyarısı yaptı.

Türkiye ve KKTC hükümetlerinin aldığı son kararla Rumların dönüşüne açılacak Maraş bölgesinin tamamen Türk vakıf mülkü olduğunun belgelerle sabit olduğunu vurgulayan Sabahattin İsmail, bu konuda yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

"2009 yılında Türkiye, Vakıf uzmanlarından bir ekibi KKTC''ye gönderdi. Ekip 1571''den bugüne Türkiye-KKTC''de 2 bin 443 kütük defteri 13 bin dosya, 8 milyon belgeyi inceledi. İncelemelerden çıkan 20 milyon veri bilgisayara aktarıldı. Ayrıca toplam 1744 gigabaytı bulan 424 bin belge ve binlerce fotoğraf da kaybolma / zarar görme istimaline karşı muhafazaya alındı. Ardından Maraş''ta envanter çalışmalarına başlandı.

Maraş''ın 3 vakfa ait olduğu kütüklerdeki bilgilerle kanıtlandı. Bunlar Lala Mustafa Paşa Vakfı, Abdullah Paşa Vakfı ve Bilal Ağa Vakfı''dır. 1990''larda Maraş''ta bir bina bodrumunda kaçırılmak istenen Maraş''ın kütükleri bulundu. Bu belgeler 2002 yılında mahkemeye sunuldu. Gazimağusa Kaza Mahkemesi 2002 yılında sunulan belgeleri inceleyip Lala Mustafa Paşa Vakfı''na ait mülklere ilişkin tespit kararı verdi. Mahkeme 2005 yılında ise Abdullah Paşa Vakfı''na ait mülklere ilişkin tespit kararında bulundu. Bilal Ağa Vakfı''na ait tapulara ise zaten itiraz yoktu. KKTC Yüksek İdare Mahkemesi alt mahkemenin kararını onayladı."

"MARAŞ''I ŞİMDİ İŞGALCİ RUM''A VERİYORLAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve tüm siyasilerin bu belgelere dayanarak bugüne dek birçok kez Maraş''ın Vakıf mülkü olduğunu açıkladığını hatırlatan Sabahattin İsmail, "Ancak mahkeme kararını uygulayıp Maraş''ı sahibi Vakıflara vermek yerine şimdi işgalci Rum''a veriyorlar" diyerek şöyle konuştu:

"Bunun nedeni Avrupa Birliği (AB), ABD, Birleşmiş Milletler (BM) baskılarından korkulmasıdır. Bu korku nedeniyle dönmek isteyen işgalci Rumlara mülk iadesi yapılacak. Dönmeyeceklere de milyarlarca dolar tazminat ödenecek. Bir tek Rum''a bile iade yapılması / tazminat ödenmesi, 20 bin Maraş''lı Rum için emsal olacak ve arkası gelecek. Böylece Maraş''ın Vakıf mülkü olduğu tezimiz, binlerce belgeye rağmen çökecek. Maraş''a dönecek binlerce Rum içimizde büyük sorunlar yaratacak. Dönmezlerse milyarlarca dolar tazminat alacaklar. Bu KKTC''de mülk bırakan 160 bin Rum için de emsal olacak, onları cesaretlendirecek. Yapılan akıl işi değildir.

Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) taşeronu Taşınmaz Mal Komisyonu, bugüne dek Rumlara 550 milyon dolar tazminat ödedi,12 Rum''a iade yaptı. Türkiye işgalci, haksız, suçlu yenik taraf değil. Savaşı başlatan, haksız, suçlu mağlup tarafa mülk iadesi yapıp tazminat ödeyen tek devletiz. Tazminat isteneceğine tazminat ödenmesi utançtır."

47 YILDIR HEYALET BÖLGE

AKDENİZ''in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, 13 Ağustos 1974''te (o gün son bulan) 2. Kıbrıs Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirildi. Türk uçaklarının şehri bombalamasının ardından bölgenin tamamen Kıbrıslı Rumlardan oluşan nüfusu güneye kaçtı. Maraş, askerî yasak bölge ilan edildi. 1976-77 yıllarında Maraş bölgesinin kuzeyinde kalan bazı sınırlı bölgeler iskâna açılarak önce güneyden göçmen olan Kıbrıslı Türkler, sonrasında da Türkiyeli göçmenler yerleştirildi. Maraş bölgesi, 1974-1990 yılları arasında doğrudan Türk Silahlı Kuvvetlerinin parçası olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından idare edildi ve 1981''de resmen birinci derece askerî yasak bölge ilan edildi. 29 Temmuz 1990''da bölgenin kontrolü KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. İçinde Birleşmiş Milletler''e ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisindeki altı apartman, Türk Silahlı Kuvvetleri''ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.

36 AİLE MAL KOMİSYONU''NA BAŞVURDU

46 yıldır Türk askerinin kontrolünde kapalı tutulan Maraş bölgesi geçen Eylül ayında sivillerin ziyaretine açılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın KKTC''ye gerçekleştirdiği son ziyaret sırasında da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Maraş''ın yüzde 3.5''ine denk gelen bir alanın askeri statüsünü kaldırma kararı aldık" deyip bölgede mülkü bulunan Rumlara dönüş yolunu açarken, tam destek veren Erdoğan da "Maraş yeniden hayat bulacak" ifadelerini kullanmıştı. Rumların dönüşüne izin verilen Aya Nikolas bölgesi, Elmu caddesi ve bu caddeye uzanan sokaklardaki 350 Rum aileye ait mülkler için şimdiye kadar 36 ailenin KKTC''deki Taşınmaz Mal Komisyonu''na başvuru yaptığı öğrenildi.

 

İlgili Haberler