Sabah’tan Dilhan Dumanoğlu’nun haberine göre, özel bir yayın kuruluşunda çalışan O.D, 2019''da S.D ile evlendi. Evliliklerinden 10 gün sonra S.D isimli kadın gerekçe göstermeksizin evi terk etti. Eşi ile anlaşamadıklarını öne süren S.D, çekişmeli boşanma davası açtı. Gaziantep 2. Aile Mahkemesi''nde görülen davada, hakim kadının tam kusurlu, erkeğin ise kusursuz olduğuna karar verildi. Ancak mahkeme 10 gün süren evlilik sonucunda O.D''nin, S.D''ye en az 5 yıl boyunca tedbir nafakası ödemesine hükmetti. O.D duruma itiraz ederken, konu ile ilgili açıklama yapan O.D''nin avukatı Zuhal Kılınç Saraç, tedbir nafakasında kusur durumunun dikkate alınması gerektiğini söyleyerek, durumun adil olmadığını kaydetti.
''TEDBİR NAFAKASINDA KUSUR DİKKATE ALINMALI''
Müvekkilinin sadece 10 gün evli kaldığını, kadının hiç bir sebep yokken evi terk edip haysiyetsiz hayat sürmesine rağmen yerel mahkemenin kanunen kusur gözetmeksizin hükmettiği tedbir nafakasının en az 5 yıl boyunca devam edeceğini belirten avukat Saraç, kararı üst mahkemeye taşıdıklarını dosyanın halen İstinaf Mahkemesinde olduğunu mahkemelerin yoğunluğu nedeniyle İstinaf Mahkemelerinde dosyanın en az 2 yıl, onunda bir üst Mahkemesi olan Yargıtay''da da en az 2 yıl bekleyebileceği böylelikle kısa süren ve kusur atfedilmeyen müvekkilinin en az 5 yıl nafaka ödemesinin haksız ve hukuka aykırı olduğunu savundu.
Avukat Zuhal Kılınç Saraç, "Türk Medeni Kanuna göre, boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re''sen alır. Tedbir Nafakası bu önlemlerdendir. Bu nafaka türü Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların geçinmesini sağlamak üzere hükmedilen nafakadır. Taraflardan biri daha ağır kusurlu ise veya tam kusurlu ise karşı taraf karar kesinleşinceye kadar bu nafakayı ödemeye devam ettiği için uygulamada sorunlara yol açmaktadır. Örneğin kadın evlilik birliği içerisinde kocasını başka erkekle aldatıyor, uyuşturucu madde veya alkol kullanıyor Mahkeme kadın lehine tedbir nafakasına hükmediyor, bu nafaka kadın tarafından sevgilileri ile birlikte kullanılınca ödeyen taraf için ciddi bir sorun haline geliyor. Nafaka ödeyen koca hem aldatıldım hem de ben neden nafaka ödüyorum diyerek kendisi hakkında adaletsiz bir karar verildiğini düşünüyor ve adalete olan güveni sarsılıyor. Kanunu mantığına anlatamayan kişi sorumlu olarak Avukatı da görebiliyor. Bu açıdan boşanmada tedbir nafakası içinde kusur durumunun dikkate alınması kamu yararına olacaktır düşüncesindeyim" diye konuştu.