Mahkemeden derin araştırma

Mahkemeden derin araştırma

Mahkemeden derin araştırma

Başbakanlık ve MİT’e yazı yazıldı: Elinizdeki bütün belgelerin onaylı suretlerini acilen gönderin

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, Başbakanlık ve MİT Müsteşarlığı’ndan, iddianameye konu örgüt hakkında, iddianamenin tanzimine kadar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen tüm yazı ve eklerinin istenmesini karara bağladı.

Mahkeme belge peşinde
Ümraniye davasına bakan mahkeme, Ergenekon adı verilen örgüt hakkındaki tüm belgelerin onaylı suretlerinin Başbakanlık ve MİT’ten istenmesini kararlaştırdı

Haber: Muhsin KÜÇÜK- Salim YAVAŞOĞLU
İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon adı verilen örgüt hakkındaki belgelerin peşine düştü. Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının taleplerini dinledikten sonra aldığı kararları açıkladı. Heyet, sanık Kemal Kerinçsiz ve avukatının talepleri doğrultusunda Başbakanlık ve MİT Müsteşarlığına yazı yazılarak, iddianameye konu örgüt hakkında, iddianamenin tanzimine kadar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen tüm yazı ve eklerinin onaylı suretlerinin istenmesini karara bağladı.
Mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, tutuklu sanık Mehmet Adnan Akfırat’ın talebi doğrultusunda, Tuncay Güney ile 2001’de yapılan mülakata ilişkin kayıt kasetinin olup olmadığının tüm birimlerden ayrıntılı sorulmasına, varsa mülakat kasetlerinin istenmesine karar verdi.

Yazı okunmuyor
Celse arasında mahkemeye gelen, 2007 yılı Aralık ayı ile 2008 yılı Şubat ayı sonuna kadar Tuncay Güney’in değişik isimlerle Türkiye’ye giriş çıkış yapıp yapmadığı konusundaki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün cevabi yazısının tam olarak okunamadığını belirten mahkeme heyeti, yazının okunacak haliyle yeniden istenmesine ve Adalet Bakanlığı Hukuk Genel Müdürlüğü genelgesine istinaden aynı konunun İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden de sorulmasına hükmetti.
Sanık Fikret Emek’in, askeri mühimmatla ilgili Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görülen davasının dosyasının tüm ekleriyle istenmesine karar veren heyet, Emek’in bu askeri mühimmata ilişkin talebinin daha sonra değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Fenalık geçirdi
Heyet, sanık Ergün Poyraz’ın bugün mahkemeye sunduğu dilekçede bahsettiği konuların ayrı bir soruşturmaya veya devam eden soruşturmaya konu olabileceğinin anlaşıldığını belirterek, bu konudaki dilekçenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti.Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 5 Ocak 2009 Pazartesi günü saat 09.30’a bıraktı.
Bu arada, ara kararların açıklanması beklenirken tutuklu sanıklardan Mehmet Demirtaş salonda fenalık geçirdi.


Davanın tutuklu sanıklarından Kemal Kerinçsiz’in talebini yerinde bulan mahkeme heyeti, belge ve bilgileri istedi.


Milli Güvenlik Kurulu’nda şema görüşüldü mü?
Ümraniye davası tutuklu sanıklarından Kemal Kerinçsiz’in avukatı Tolga Akalın, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)  tarafından hazırlanıp, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlığa gönderilen Ergenekon kitapçığı ve şemasının, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) görüşülüp, görüşülmediğinin sorulmasını talep etti.

İç tehdit nitelemesi yapamaz

MİT’ten gelen yazıdan, ilgili belgelerin Genelkurmay ve Başbakanlık dışında bir başka kuruma gönderilmediğinin anlaşıldığını vurgulayan Akalın, şöunları söyledi: “Elbette ki MİT faaliyetler ile ilgili istihbarat yapar. Ancak faaliyetlerin iç tehdit olarak nitelendirmesini yapamaz. İç tehdit değerlendirmesini 2045 sayılı yasa kapsamında MGK’nın münhasır yetkisindedir. Aynı yasanın 6. maddesi uyarınca, MGK gündeminin Cumhurbaşkanı tarafından düzenleneceği, düzenlenmesi esnasında Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’nın da görüşlerinin alınacağı belirtilmiştir. Alınan kararlar kanunun 6. maddesi kapsamında Bakanlar Kurulu’nda öncelikle gündeme alınarak gereği ifa edilir.”

Müzekkere yazılmalı

Akalın, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kapsamda MGK’ya müzekkere yazılarak; Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından Kurul gündemine MİT kitapçığı esas alınarak, bir gündem teklifi yapılıp yapılmadığı sorulmalı. Konunun MGK gündeminde görüşülüp, görüşülmediğinin de sorulmasının zorunluluk arz ettiği inancındayız. Yasanın 10. maddesi kapsamında talebimizin Kurul’un görüşlerinin açıklanmasına yönelik olmadığı, sadece şekli anlamda gündeme gelip, gelmediği üzerinedir.”

 

‘Yener Yermez’i tanımıyorum’
Davanın tutuklu sanıklarından Doç. Ümit Sayın, işadamı Üzeyir Garih’i öldürmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan Yener Yermez’i tanımadığını söyledi. Medyada yer alan haberlerde, Ümit Sayın’ın Yermez’den cinayeti üstlenmesi istediği iddiaları gündeme getirilmişti. Sayın, bir başka soru üzerine, “Kemalist Türkbirlik” (KTB) adının iddianamede sık sık geçtiğini ifade ederek, “KTB, 2000’de kurulmuş bir e-posta dağıtım grubudur. Kurulduktan sonra sadece 6 ay yaşamıştır” diye konuştu. İddianamenin atom bombasına ilişkin bölümünü kastederen Sayın, “Burada yazılanların tümü fantezidir, hayaldir” dedi.

Düşünülmeden söylenmiş

Sayın, telefon kayıtlarında yer alan “Necip Hablemitoğlu şu anda listede birinci adam, Hablemitoğlu 1 yıla kadar gidici, belki iyi olur, bir solucan ayıklanır” sözleri için “Düşünülmeden sarf edilmiş sözlerdi. Pişmanım” dedi.


Masonluk iddiaları Perinçek’i kızdırdı
İP lideri Doğu Perinçek, “Hiç kimse bana mason olmayı önerme cesaretini gösteremez” dedi

Ümraniye davasının önceki gün görülen duruşmasında, Doç. Ümit Sayın’ın çapraz sorgusnda masonlukla ilgili verdiği cevaplarda adının geçmesi, davanın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i çileden çıkardı. Savcı Nihat Taşkın, Doç. Ümit  Sayın’a, “Masonluk mavi locasının 3. derecesinde olduğunuzu söylüyorsunuz, bu 33. derece masonluktan daha üst bir derece midir?” sorusunu yöneltti. Sayın, “Mavi localar 3. dereceye kadardır. 4. dereceden 33. dereceye kadar kırmızı localar vardır. Mavi localar ön gruptur” dedi. Sayın ayrıca, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in mason olmadığını ifade ederek, bunu net olarak bildiğini söyledi.

Dedikodu girişimi

Daha sonra söz alan İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Savcının benim hakkımda masonluk dedikodusu çıkarma girişimini gördük. Hiç kimse bana mason olmayı önerme cesaretini gösteremez” dedi. Savcıların önceki günkü celsede hakkında suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Perinçek, “Konuşmamda Gladyo’ya alet olduklarından söz ederken, bunu kasıtlı olarak yaptıkları konusunda bir kanaatim olmadığını özellikle vurguladım. Bunun dikkate alınmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Talimat aldılar

Amerika ve AB Parlamentosunun Ergenekon’un üzerine gidilmesi yönündeki açıklamasının ardından savcıların konunun üzerine gittiklerini söyleyen Perinçek, savcıların bu şekilde talimat aldıklarını öne sürdü. Perinçek, hakkında suç duyurusunda bulunulmamasını istedi. Mahkeme heyeti, Doğu Perinçek’in önceki günkü duruşmada savcılara yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle, duruşma tutanağının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine de karar verdi.