AA’nın haberine göre; Kurban Bayramı geldi. Kurbanların kesileceği ve tatlı ikramların çoğalacağı bu bayramda yediklerimize dikkat etmemiz konusunda uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor.
Dr. Fatih Bayraktar, madde madde Kurban Bayramı'nda beslenme klavuzunu açıkladı.
Bayraktar'ın konu ile ilgili bilgilendirmesi madde madde şöyle:
-Kırmızı et faydalı. İçeriğinde demir, çinko, fosfor, B grubu vitaminler gibi birçok faydalı element var. Ancak doymuş yağ ve kolesterol içeriği çok fazla. Görünür yağları temizleseniz dahi kırmızı ette ortalama yüzde 20 civarında yağ oranı var. Bu sebeple tüketilen miktar, yani porsiyon miktarı çok önemli.
-Fazla et ve çikolata tüketiminde mide yanması, gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarının olabilir.
-Kalp hastalığı öyküsü, kalp ritim bozukluğu ve tansiyon hastalarında bu durum sindirim problemlerine neden olarak bir anda kötüleşmeye yol açabilir.
-Kalp damar hastalığı bulunanlar sakatat tüketiminden kaçınmalı.
-Günlük et tüketimini bir öğünle sınırlı tutmak gerekir.
-Mümkünse kavurma ya da kırmızı etin olduğu öğünlerimizi öğle saatlerinde tercih edelim.
-Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu ve yüksek kalori içeren yiyeceklerin yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek gerekir.
-Bağırsak faaliyetlerimizin düzeni için günde iki adet kuru kayısı önerilebilir.
-Etin yanında pirinç pilavı, makarna yerine bulgur daha doğru tercih olur.
-Eti ilk gün pişirmekten kaçınalım. 1 gün dinlendirildikten sonra tüketilsin.
-Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine fırınlama, ızgara veya haşlamanın tercih edilsin.
-Kavurma yapılacaksa, tereyağı veya kuyruk yağı koymadan kendi suyuyla kısık ateşte pişirmek sağlık açısından çok daha doğru olacaktır.
-Ayrıca Kurban Bayramı'nda bilinenin aksine her zaman olduğu gibi 4-5 öğüne yaymak daha doğru. Yani az ve sık yemek. Yediklerimizi çok iyi çiğneyelim lütfen.
-Kendimize birazcık daha sınır koymaya çalışalım. Kendimiz "dur" diyebilmeyi bilmeliyiz.