Lübnan'da siyasi krizi tırmandıran suikast

Lübnan'da siyasi krizi tırmandıran suikast

Lübnan'da siyasi krizi tırmandıran suikast

Adı genelkurmay başkanlığı için geçen operasyonlar birimi komutanı Tuğgeneral Francois El Hac bombalı saldırıda öldürüldü.

Yaşanan cumhurbaşkanlığı kriz ile çalkalanan Lübnan’da dün meydana bombalı saldırı ülkeyi iyice çıkmaza soktu. Genelkurmay başkanlığı için ismi geçen Lübnan ordusu operasyonlar birimi komutanı Tuğgeneral Francois El Hac, bomba yüklü araçla yapılan saldırıda öldü. Olay, devlet başkanlığı sarayının bulunduğu Baabda bölgesinin en işlek caddesinde sabah saatlerinde oldu. Patlamada  generalin 4 koruması da hayatını kaybetti.
İlk kez...
Güvenlik kaynakları, Hac’ın bölgedeki evinden büyük olasılıkla yakınlardaki Savunma Bakanlığına gitmek üzere çıkışından birkaç dakika sonra aracının yakınında patlama meydana geldiğini kaydetti. İç savaşın (1975-1990) sona ermesinden bu yana en ağır siyasi krizi yaşayan Lübnan’da son zamanlarda ilk kez bir üst düzey askerin hedef alındığı saldırı, ülkedeki siyasi  gerilimi daha da artırdı. Taraflar suikastle ilgili birbirini suçlarken, şimdiye kadar bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. General Hac, ülkedeki siyasi krizin merkezindeki devlet başkanlığı görevi için geçen hafta üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirilen general Michel Süleyman’ın ardından Genelkurmay Başkanlığı için önde gelen aday olarak görülüyordu. Lübnan’da Şubat 2005’te eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra başka Suriye karşıtı isimler de suikasta uğradı. En son Hristiyan milletvekili Antoine Ganem Eylül ayında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.