Lübnan'da ABD provokasyonu

Lübnan'da ABD provokasyonu

Lübnan'da ABD provokasyonu

Lübnan’a ziyarette bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ülkeye yardım yapılmasının 7 Haziran’daki seçimin sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi. Biden, 1983’ten beri Lübnan’ı ziyaret eden bu düzeydeki ilk yetkili olma özelliğini taşıyor. Helikopterle doğrudan Devlet Başkanlığı Sarayı’na giden Biden, Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü. Süleyman’la yaptıkları ortak basın toplantısında,  “ABD, yardım programını, müstakbel Lübnan hükümetinin politikalarına bakarak belirleyecek” diyen Biden, “Hizbullah’ı seçmeyin, yapılacak yardımlarımız da ona göre şekillenecektir” açıklamasını da yaparak hükümete ön şart koydu.

Siyasi baskıya tepki
Başbakan Fuad Sinyora, Biden (Solda) ile Başbakanlık konutunda görüşürken Lübnan sokaklarında da Amerikan yönetiminin bu ülkeye uyguladığı dış politik baskılar protestolara sahne oldu.

İç işlerimize karışamazlar
Hizbullah yetkilileri ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Lübnan ziyaretini eleştiren açıklamalarda bulundular. Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, ülke için çok büyük önem taşıyan genel seçimlere iki hafta kala bu ziyaretin yapılmasının “müdahale” anlamını taşıdığı eleştirisinde bulundu. Fadlallah açıklmasanıda farklı görüş ve eğilime mensup bütün Lübnanlıları Lübnan’ın egemenliğine yönelik bu müdahaleyi engellemeye çağırdı. Fadlallah, bu ziyaretin Lübnan’da seçimlerden sonra ortaya çıkacak yeni hükümete Amerikan yönetiminin görüşlerini dayatmaya çalıştığı bir döneme rastladığına da vurgu yaptı ve “Bu girişimlere karşı koyacağız” ifadesini kullandı.