Lübnan kasabı Ariel Şaron öldü

Lübnan kasabı Ariel Şaron öldü

8 yıl komada kalan İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron 85 yaşında hayatını kaybetti. İsrail’in 11. Başbakanı Ariel Şaron’un 2001-2006 yılları arasında üstlendiği başbakanlık görevi, felç geçirmesinin ardından sona ermişti.

Şaron, 4 Ocak 2006’da geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girmişti. 16 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı milisler Batı Beyrut’ta Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil binlerce kişiyi katlettiler.  Sabra ve Şatilla katliamında İsrail’in eski Başbakanlarından olan Ariel Şaron’un rolü olduğu ortaya çıkmıştı. Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail’in Savunma bakanı olarak görev yapmaktaydı. Gözlemciler İsrail’in gözleri önünde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamından Ariel Şaron’u sorumlu tutmuşlardır. 

İşgal kitabında vardı

Ariel Şaron’un 2000 yılında Kudüs’teki El Aksa camii’ne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve verdiği demeç Filistin’lilerin 2. İntifada (ayaklanma)’yı başlatmalarına neden oldu ve bir provokasyon olarak görüldü. “Lübnan Kasabı” lakaplı eski İsrail Başbakanı Şaron, 12 yıllık hayalini gerçekleştirmek istiyordu. Gazze Şeridi’ni işgal edeceğinin ilk sinyallerini 1989’da yazdığı kitapta vermişti. Şaron’un cenaze törenine dünyanın pek çok ülkesinin liderinin katılacağı bildirildi.