Süper Lig'in tescil tehlikesi var mı? Ünlü spor hukukçusu Alpay Köse'den flaş açıklama

Süper Lig'in tescil tehlikesi var mı? Ünlü spor hukukçusu Alpay Köse'den flaş açıklama

Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Alpay Köse, Süper Lig'in tescil edilmeme tehlikesinin olup, olmadığını Yeniçağ'a açıkladı. Spor hukukçusu Köse, bekleyen tehlikeleri tek tek anlattı.

GÜREL YURTTAŞ

Süper Lig''de 13 hakemin görevden el çektirilmesi kararının yankıları sürüyor. Bazı hakemlerin Tahkim Kurulu''na başvurdukları, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''ne kadar gidecekleri belirtilirken, başta Malatyaspor olmak üzere bazı kulüplerin de Süper Lig''de sezonun tescil edilmemesi görüşünde oldukları da ileri sürülüyor.

Ortalık bu denli karışınca Türkiye''de spor hukuku denilince akla ilk gelen isim olan Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Alpay Köse''ye başvurdum.

Ünlü spor hukukçusu her şeyi madde madde açıklığa kavuşturdu. İşte sorularıma verdiği cevaplar:

"Görevden alınan hakemlerin bir bölümünün Tahkim Kurulu''na başvurduğu söyleniyor. Tahkim Kurulu''ndan nasıl bir karar çıkmasını bekliyorsunuz?"

- Burada hakemlerle ilgili talimat çok açık. Bir sezonda hakemlerin yüzde 20''sinden fazlasının klasman düşürülmesi veya çıkarılması mümkün değil. Süper Lig''de 28 hakem olduğundan 6''dan fazla klasman düşürmesi yapılamaz. Bu sayı 10''dan fazla olduğundan Tahkim Kurulu''nun bu işlemi iptal etmesi gerekir. Dolayısıyla bu karar da ortadan kalkar. MHK, 6 hakemi düşürecek şekilde yeniden uygulamaya gidebilir. Ancak 6 hakemi dahi düşürse onlar da tekrar itiraz edebilir. MHK''nin bu durumda haklı bir gerekçe sunması gerekir.

"Bazı hakemlerin işi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi''ne kadar götüreceklerini belirtiliyor. Böyle bir şey mümkün mü?"

- Orada usul şöyledir. Sadece hakemler için değil her şahıs için. Tahkim karar verdikten sonra önce bunun Anayasa Mahkemesi''ne götürülmesi gerekiyor. Ancak iç hukuk yolları tüketildikten sonra başvuru mümkün. Nitekim bu tahkimin verdiği kararların kurulun yapısı gereği adil yargılama yapamayacağından dolayı AİHM daha önce "Ali Rıza ve diğerleri" ile Sedat Doğan (Galatasaraylı eski yönetici) kararlarında hak ihlali kararı vermişti. Dolayısıyla hakemler giderse hak ihlali kararları alacakları kesin. Ancak şu da unutulmamalı; AİHM burada sadece tazminata hükmediyor. Bu da kişi başı 12 bin Euro civarı.

Malatyaspor başkanı Adil Gevrek, "Dünyanın neresinde 12 hakem görevden alınmış? Araştırdım, böyle bir şey yok. Bu ligin %60''ını bu hakemler yönetti. Bir gecede görevden aldılar. Bu hakemlerin çoğu bizim maçlarımızı yönetti. Bunların performansı mı düşüktü? Sıkıntı, şaibe mi var? Eğer böyle bir şey varsa, lig bu şekilde tescil edilemez" dedi.

Bazı kulüplerin de bu görüşte oldukları biliniyor. Ligin tescil edilmeme tehlikesi var mı?"

- Öncelikle şunu söylemek lazım. Genel mahkemeler TFF veya kurullarının kararlarıyla ilgili inceleme yapma yetkisine sahip değiller. Anayasa''nın 59. maddesinin 2. fıkrası gereği. Eğer kulüpler tescil edilmemesi gerektiğini düşünüyorlarsa bu konuda TFF yönetimine başvuruda bulunurlar. Ret ederse de 7 gün içinde Tahkim''e başvurabilirler. Bunun dışında herhangi bir hukuki yol yok. Tescille alakalı şu söylenebilir. Hakemlerin alınması TFF''nin ve MHK''nin yetkisinde bir durumdur.  Ancak hakemlerin maçlarda sonucu etkileyecek şekilde eylemlerde bulunduğu ispatlanırsa, bu maçların şaibeli hale geldiği söylenerek ligin tescil edilmemesi talep edilebilir. Daha doğrusu gündeme gelebilir. Ancak bunun net olarak ispatlanması gerekir. Sonuç itibarıyla sadece 13 hakemin alınması ligin tescil edilmesine engel değildir. Şaibe olacak, bu da net olarak ispatlanacak. Ancak o şekilde olur.

"Lig tescil edilmezse şampiyon olması halinde Trabzonspor''un şampiyonluğu da tehlikeye girer mi? Yani bu sadece küme düşen takımları mı ilgilendirir, üst sıraları da etkiler mi?"

- Lig tescil etmezse lig hiç oynanmamış olur. Ne şampiyon belli olur, ne düşen belli olur. Bu sene oynanmamış gibi olur. Ancak böyle bir sonuç çıkma ihtimalini düşük görüyorum. Böyle bir örnek de yok.