Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’tan dikkat çeken açıklama

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’tan dikkat çeken açıklama

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, General Halife Hafter’in Rusya’nın yardımıyla ilerlediğine ilişkin, "Yabancıların müdahalesiyle daha da karmaşık hale gelen, zor bir senaryo söz konusu. Ancak tüm meselenin Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmeler aracılığıyla çözüme kavuşturulabileceğini sanmıyorum.” dedi.

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera’ya verdiği demeçte, ülkesindeki durumu ve çevresinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’nin Libya’ya yaptığı silah yardımının hatırlatılması üzerine Serrac, "Biz, İtalya dahil pek çok ülkeden silah istemiştik. Her halükârda İtalya kendisine en uygun politikayı seçme hakkına sahiptir ve bu ülkeyle ilişkiler mükemmel olmaya devam etmektedir. Aslına bakılırsa Roma’dan resmi hiçbir cevap gelmedi." dedi.

Serac, Libya’da General Halife Hafter’in Rusya’nın yardımıyla ilerlediğine ilişkin, "Yabancıların müdahalesiyle daha da karmaşık hale gelen, zor bir senaryo söz konusu. Ancak tüm meselenin Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmeler aracılığıyla çözüme kavuşturulabileceğini sanmıyorum. ABD’nin, Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte Berlin Konferansı'nı hazırlamakta olan Almanya’nın ve diğer Avrupalı ortakların seslerinin eksik olmadığı, ikili ve çok taraflı aralıksız temasların harmanlandığı bir süreçte bulunuyoruz." yorumunu yaptı.

“O MUHTIRA BİZİM HAKKIMIZDIR”

İki ülkenin 27 Kasım’da imzaladığı mutabakatların diğer ülkelerin tepkisini çektiğinin hatırlatılması üzerine Libya Başbakanı, "Libya ve Türkiye; meşru, bağımsız ve egemen hükümetlere sahip BM üyesi iki ülkedir. O muhtıra bizim hakkımızdır. Samimi olarak söylemem gerekirse İtalya ile aramızdaki iyi ilişkileri ve iş birliğini takdir ediyor ve daha da yoğunlaşmasını diliyorum ancak Roma nezdinde hiçbir yükümlülüğümüz yoktu." dedi.

Serrac, bu hususta Türkiye ile 2004’ten beri müzakere ettiklerine dikkati çekerek "Her kimin itirazı varsa uluslararası hukuka ya da uluslararası bir mahkemenin hakemliğine başvurabilir. Kıyılarımızın Kıbrıs ve Malta ile sınır sularına ilişkin haklar konusunda yaşanan kavgalar için zaten bu durum yaşandı. Tahkime gidildi ve anlaşmazlıklar barışçıl şekilde çözüme kavuşturuldu. Yunanistan’ın protestolarını ise yersiz ve aşırı çığırtkan buluyorum. Libya’nın o kadar zayıf olduğuna gerçekten inanıyorlar mı? Baskı ve manipülasyon kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

"İtalya'nın Hafter yanlısı bir değişiminden korkuyor musunuz" şeklindeki soruya ise Başbakan Serrac, "Di Maio bize karşı mevcut askeri saldırıyı durduramadı. Bu, Bingazi görüşmelerinde elde edebileceği yegane başarı olabilirdi. Bu tabii ki İtalya'nın her kiminle isterse iletişim kurma ve onu Roma’ya davet etme hakkını elinden almaz." yanıtını verdi.

“TÜRK TANK VE İHA’LARINI GETİRTMEKLE Mİ SUÇLANIYORUZ?”

Libya’nın giderek Suriye'ye benzediği şeklindeki yorum için de Serrac, şunları kaydetti:

"Yabancı askeri müdahalelere ilişkin tehlike konusunda yıllardır uyarıda bulunuyoruz. Vekalet savaşına ilişkin 4 Nisan 2019'dan çok daha önce uyarıda bulunuyordum. Askerlerin Rus, Mısırlı ya da başka milletten olmasının önemi yok. Şimdi biz Türk tank ve İHA’larını getirtmekle mi suçlanıyoruz? Kusura bakmayın ama hükümetimizden ne bekliyordunuz? Başkent yerle bir edilirken, kana bulanırken, işgal edilirken bir kenarda durup hiçbir şey yapmayacağımızı mı? Sorumluluk sahibi hiçbir hükümet, halkı taciz edilirken pasif kalamaz. Bizi eleştiren herkes önce kendisine, bizim yerimizde olsa ne yapardı, onu sorsun. Alternatifimiz olmadığını görecektir."