KYK yurdundaki tatil müjdesi emekliye pahalıya patlayabilir

KYK yurdundaki tatil müjdesi emekliye pahalıya patlayabilir

Bakan Işıkhan emeklilere ‘tatil müjdesi’ vermişti. Emekliler ise “Ekmek alacak paramız nasıl tatile gidelim” diye tepki göstermişti. Emeklilerin konaklaması için planlanan KYK yurtlarıyla ilgili Prof. Dr. Murat Batı’dan dikkat çeken bir iddia geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere verdiği ‘tatil müjdesinde’ “Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar, bir aylık dönemde emeklilerin ücretsiz kullanımına açılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Murat Batı, T24’teki son yazısında KYK yurtlarında tatil için konaklayacak emeklilerden konaklama vergisinin alınabileceğini yazdı.

“HAZIRLIKLI OLUN, EMEKLİLERLEN VERGİ İSTEYEBİLİR”

“Yanlış duymadınız, KYK yurtlarında ücretsiz bir şekilde kalınması nedeniyle KYK İdaresi, konaklama vergisi hesaplayıp ödemek zorunda. Belki de ödenecek bu vergi, emeklilerden istenecek” diyen Profesör Batı, “Konaklama vergisinin mükellefi verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır yani KYK İdaresidir. KYK İdaresi sunduğu geceleme ve yeme-içme hizmetinin emsal bedeli üzerinden yüzde 2 oranında konaklama vergisi hesaplayıp vergi idaresine beyan edip ödemek zorundadır. Ancak uygulamada örneğin Antalya-Kaş’ta bir otelde hesaplanan konaklama vergisi faturada gösterilip müşteriden alınmaktadır. Buna verginin yansıtılması denilmektedir. Bu durumda KYK İdaresi, yararlanılan toplam geceleme ile yeme-içme hizmetinin emsal bedeli üzerinden hesapladığı konaklama vergisini -tıpkı diğer oteller gibi- müşterisinden yani emeklilerden isteyebilir. Buna da hazırlıklı olmak lazım” diye yazdı.

İlgili Haberler