Kuvvetler ayrılığı ilkesi çiğnenemez

Kuvvetler ayrılığı ilkesi çiğnenemez

Kuvvetler ayrılığı ilkesi çiğnenemez

YARGIDA yaşanan depreme Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, sert tepki gösterdi: Hakim ve savcıların dinlenmesi kabul edilemez. Kuvvetler ayrılığı ilkesi zedelenmiştir. İlgilileri bir kez daha uyarıyorum: Yargının hedef tahtası olması, savunmaya düşürülmesi hazmedilebilir bir konu değildir. Çok vahim bir durum. Bu sorunun takipçisi olacağız.

Bu yoldan hemen dönün
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, hakim ve savcıların dinlenmesinin kabul edilemez olduğunu
belirterek “İlgililer kimse bir kez daha uyarıyorum; hukuka aykırı işlemlerden vazgeçsinler” dedi

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, dinleme iddialarına ilişkin HSYK Başkanvekili Kadir Özbek’in dün yaptığı “Yargı savunmada” açıklamasına sonuna kadar katıldığını söyeledi. Yargıtay Başkanı Gerçeker, burada yaptığı konuşmada telefon dinleme iddiaları ile ilgili olarak, “İlgililer kimse, buradan bir kez daha uyarıyorum; hukuka aykırı işlemlerden, yargının bağımsızlığını zedeleyecek, kuvvetler ayrılığına aykırı düşecek faaliyetlerden, davranışlardan vazgeçsinler şeklinde konuştu. Yargının sorunlarının büyüyerek devam ettiğini ifade eden Gerçeker, son günlerde ”Yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek olayların ortaya çıktığını “ anlattı ve sorunların çözümüne yönelik açıklamalarda bulunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Hazmedilir bir konu değil
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek’in dün yaptığı ”Yargı savunmada” açıklamasına ”Noktasına virgülüne kadar“ katıldığını ifade eden Gerçeker,  “Söylenen şeyler çok acı şeyler. Bugün yargının hedef tahtası olması, yargının savunma konumunda olması kabul edilebilir, hazmedilebilir bir konu değildir. Bu sorunun takipçisi olacağız. Bugün üç başlı bir sistemde yargı bağımsızlığı olduğunu, kuvvetler ayrılığı olduğunu hiç kimse iddia edemez. Yüksek mahkemelerin yargısal denetim yapmaktan başka hiçbir yetkileri yok. Bir tarafta HSYK, belli yetkileri, görevleri var. Diğer tarafta Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıların üzerinde idari vesayeti var. Bu sistem içerisinde yargı bağımsızlığından, kuvvetler ayrılığından bahsetmek mümkün değildir. Bunların mutlaka düzelmesi gerekir. Yargı reformu bunları düzeltmek için yapılmalı“ dedi.

Çok vahim bir durum
Yargıtay’ın telefonlarının dinlendiğini anımsatan Gerçeker, ” 1. Başkanlık Kurulu’nun bilgisi olmadan böyle bir dinleme yapmak nasıl mümkün oluyor? “ diyerek, şöyle konuştu: ” Bugün Yargıtay’ın telefonları dinleniyor. Bu telefonlar kime ait olursa olsun sonuçta Yargıtay’ın telefonları, Yargıtay’ın tüzel kişiliğinin telefonlarıdır. Yargıtay bağımsız bir kurumdur. Bir ilin Cumhuriyet Savcısı dinleniyor. Çok önemli bir soruşturmanın başında olan insan dinleniyor. Olayın vahameti için  birşey söylemeye gerek yok. Bunlar vahameti zaten gösteriyor. Bütün bunların çaresini bulmak lazım. İlgililer kimse, buradan bir kez daha uyarıyorum; hukuka aykırı işlemlerden, yargının bağımsızlığını zedeleyecek, kuvvetler ayrılığına aykırı düşecek faaliyetlerden, davranışlardan vazgeçsinler.” 

Onursal üye Nail Sucu’ya meslektaşlarından son veda
Ankara’da önceki gün vefat eden Yargıtay Ondokuzuncu Hukuk Dairesi Onursal Üyesi Nail Sucu için Yargıtay’da tören düzenlendi.Törene, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay üyeleri, tetkik hakim ve savcıları ile Sucu’nun ailesi katıldı. Gerçeker, Sucu’nun özgeçmişini okuyarak, ailesine başsağlığı  diledi. Sucu, Karşıyaka Camii’nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.