Kurumlar Vergisi beyanı (1) / Sabri Arpaç

Kurumlar Vergisi beyanı (1) / Sabri Arpaç

Mart ayının sonuna geldik. Gelir vergisi mükellefleri beyannamelerini verdiler. Sırada kurumlar vergisi mükellefleri var.

Beyannameler 1 Nisan – 25 Nisan arasında verilecektir. Ödemesi ise Nisan sonuna kadar ödenir

Memleketi terk edenler ise, terk tarihinden 15 gün önce beyannamelerini verip vergilerini de bu süre içinde yapmaları gerekir.

Bu verginin konusunu kurum kazançları oluşturmaktadır. Kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur.

Bu beyan döneminde; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadî kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler ve iş ortaklıkları kazançlarını beyan edeceklerdir.

Kurumlar Vergisi Kanununa göre tam ve dar mükellefiyet kavramları Kanunun 3 maddesinde hükme bağlanmıştır. Tam mükellefiyet; kanunî veya iş merkezi Türkiye'de bulunanlardır. Bunlar gerek Türkiye içinde ve Türkiye dışında elde ettikleri kazançların tamamı üzerinden vergilendirilirler.

Dar mükellefler ise; kanunî ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayan, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden vergilendirilirler.

Kanunun 4 ncü maddesinde muafiyetler, 5, 5/A ve 5/B maddelerinde ise istisnalar geniş bir şekilde sayılmıştır. Bu nedenle de kurumlar vergisinin toplam vergi gelirleri içindeki payı sadece yüzde 8 dolaylarındadır.

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerine göre; ziraî faaliyetle uğraşan kurumların bu faaliyetinden doğan kazançları ise; aynı kanununun zirai kazanç hükümlerine göre tespit edilir.

Kurumlar Vergisi Kanununun 8 nci maddesine göre; kurumlar ticarî kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde aşağıdaki giderleri de ayrıca hasılattan indirebilirler:

  • Menkul kıymet ihraç giderleri, kuruluş ve örgütlenme giderleri, genel kurul toplantıları için yapılan giderler ile birleşme, devir, bölünme, fesih ve tasfiye giderleri,
  • Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde komandite ortağın kâr payı,
  • Katılım bankalarınca katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları,
  • Sigorta ve reasürans şirketlerinde bilânço gününde hükmü devam eden sigorta sözleşmelerine ait teknik karşılıklar.

Bundan sonraki Yazımızda kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden indirilecek zararları ve diğer indirimlere değineceğiz.