Kurtuluş Savaşı’nın ulaştırma merkezi müze oldu

Kurtuluş Savaşı’nın ulaştırma merkezi müze oldu

Kurtuluş Savaşı’nın ulaştırma merkezi müze oldu

Malıköy Tren İstasyonu yeni hali ile Türk tarihinin bir dönemine ışık tutacak
Sakarya’da dün anlamlı bir gün yaşandı. Sakarya Meydan Savaşı’nın ulaştırma merkezi ve lojistik üssü olan Malıköy Tren İstasyonu müzeye dönüştürüldü. Bu nedenle düzenlenen törene, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve kuvvet komutanları da katıldı. Burada bir konuşma yapan Büyükanıt, Sakarya Savaşı’nın, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olduğunu belirtti. Malıköy’ün, savaşın yapıldığı Duatepe’ye kara yoluyla 44 kilometre, kuş uçuşu 35 kilometre olduğunu ifade eden Orgeneral Büyükanıt, burasının lojistik merkezi olarak kullanıldığını anlattı. Demir yolu ile nakledilemeyenlerin Haymana tarafından katırlarla yapıldığını ancak esas ikmal hattının burası olduğunu ifade eden Orgeneral Büyükanıt, “Dolayısıyla o zamanki demiryolcular da o savaşın birer kahramanıdır” dedi. Demiryolcuların, trenin ahşap kısımlarını yakıp, yolda buldukları ağaçları keserek trenleri yürüttüklerini anlatan Orgeneral Büyükanıt, buradan cepheye insanların hepsinin canla başla çalıştıklarını vurguladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, “Atatürk bu millete bir ruh vermiştir, bir inanç vermiştir, bir ülke vadetmiştir. İşte Malıköy burada o fonksiyonu yerine getirmiştir” diye konuştu. Malıköy’ün aynı zamanda yaralıların tedavi edildiği yer olduğunu, iki uçaktan oluşan keşif maksatlı filonun burada konuşlandığını ifade eden Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuştu:

Gençlerimiz  öğrensin
“Ankara, Malıköy, Duatepe... Duatepe bölgesinde görsel olarak Sakarya Savaşı’nı anlatan modern bir müze yapılacak. Ağustos ayının ilk haftasında Zafertepe’nin hemen yanında demir yolu tünelinin üstünde 40 metre boyunda bir Mehmetçik heykeli batıya karşı ’dur’ diyecek.” Orgeneral Büyükanıt, Sakarya Meydan Savaşı’nın önemini herkesin bildiğini ifade ederek, “Ama o günleri gençlere ne kadar gösterebiliyoruz, ne kadar öğretebiliyoruz? Bu konuda kuşkuluyum. Bazılarına Sakarya Meydan Muharebesi’nin nerede yapıldığını soruyoruz. Buna Adapazarı diyenler var” dedi.