Yeni kurulacak devletin idare şeklini korkusuzca ilk ifade eden çocuklar olmuştur
Kurtuluş Savaşı’nın Kadın Kahramanları adlı dizimizde kadın kahramanlarımızı tanıttıktan sonra şimdi de bulabildiğimiz kadarıyla Çocuk Kahramanlarımızı tanıtmak istiyoruz. Çocuk kahramanlarımız Kurtuluş savşında olduğu gibi Çanakkale savaşında da büyük yararlılık göstermiştir. Çanakkale savaşını, kurtuluş savaşının başlangıcı olarak gördüğümüz için, dizimize konu başlığı olarak “Kurtuluş Savaşı’nın Çocuk Kahramanları” adını vermeyi uygun bulduk. Bu arada hem kadın hem de çocuk kahramanlarımızla ilgili araştırmamıza devam ediyoruz. Çalışmalarımız neticesinde elde ettiğimiz bilgileri sizlerle paylaşacağımızı belirtelim.
İlk olarak Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Enver Konukçu’nun bir saptamasını belirtelim. Prof. Konukçu, Büyük Önder Atatürk’ün çocuklara bayram armağan eden tek lider olduğunu hatırlattıktan sonra, “Çocuklarımız yaptıkları kahramanlıklarla bu bayramı hak etmişlerdir” dedi.
Prof. Dr. Konukçu, yaptıkları kahramanlıklarla dikkati çeken yüzlerce çocuğun bulunduğunu, Kurtuluş Savaşı’nda kadın ve erkekler gibi çocukların da düşmana karşı, Mehmetçiklerle omuz omuza mücadelede korkusuzca yerlerini aldığını söyledi.
Her savaş gibi 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda da en fazla zararı çocukların gördüğünü anlatan Prof. Dr. Konukçu, Ermenilerin Erzurum’da yaptıkları katliamlarda çocukları bile öldürdüklerini ifade ederek, “Ermeni çetecilerin, kazanlarda haşladıkları çocukları ailelerine yedirdikleri biliniyor” diyerek o yıllarda yaşanan vahşeti bir kez daha hatırlattı.
7 yaşında düşmana ve isyancılara karşı savaştı
Erzurum’un 1955-1960 yılları arasında belediye başkanlığı yapan 1965-1967 yılları arasında da Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Edip Somunoğlu’nun 7 yaşında düşmana ve isyancılara karşı verilen mücadelede yer aldığını anlatan Prof. Dr. Konukçu, şunları söyledi:
“Atatürk’ün uygun görmesiyle ve Kazım Karabekir Paşa’nın emriyle, Ebulhindili Cafer Bey komutasında kurulan ve sadece Dadaşlardan oluşan birlik, 1920’de Ankara’ya gitmiştir. Bu birlik Düzce ve Adapazarı isyanlarının bastırılmasında önemli görevler üstlenmiş, ayrıca Yunan ordularına Geyve boğazının geçilmez olduğunu göstermişlerdir. Bu birlik içinde 7 yaşındaki Edip Somunoğlu da yer almış ve yapılan başarılı mücadelede pay sahibi olmuştur.”
“İlk cumhuriyet sedası çocuklardan geldi”
Erzurum Kongresi’nin yapıldığı günlerde Atatürk, kaldığı evde Mazhar Müfit Kansu’ya gizli kalması şartıyla yazdırdığı önemli notlar arasında kurulacak yeni devletin idare şeklinin Cumhuriyet olduğunu ifade ettiğini hatırlatan Konukçu, şöyle devam etti:
“Atatürk bu dönemde Köşk adlı mesire bölgesinde Erzurumlularla sohbet ederken, Albayrak okulu öğrencileri buranın önünden geçerken ’İdaremiz cumhuriyet olmalıdır’şeklinde bağırdıkları tarihi kaynaklarda yer alıyor. Bu ülkemizin kurucusu Atatürk’ü çok duygulandırır ve mutlu eder. Yeni kurulacak devletin idare şeklini korkusuzca ilk ifade eden çocuklar olmuştur.” (Devam edecek)