KURTARMA PAKETİNE ONAY

KURTARMA PAKETİNE ONAY

KURTARMA PAKETİNE ONAY

Temsilciler Meclisi liderleri, oylamadan önceki son konuşmalarında, yasa teklifinin geçmesinin ABD ekonomisi ve sıradan vatandaşlar için hayati önem taşıdığını vurguladılar. Demokrat Partili milletvekillerin ezici çoğunluğu paket lehinde oy kullanırlarken, Cumhuriyetçi Parti’de ‘hayır’ oyu veren milletvekili sayısının biraz daha fazla olduğu görüldü. Ancak gözlemciler, sonuçta paketin Temsilciler Meclisi’nde beklenenden daha açık farkla ve rahatlıkla geçtiğine işaret ettiler.

Temsilciler Meclisi üyeleri Başkan Bush ve iki büyük partinin yöneticilerinin bütün uyarılarına karşın 700 milyar dolarlık kurtarma paketini pazartesi günü az farkla da olsa reddetmişti. Yapılan oylamada paket için 205’e karşı 228 ret oyu gelmişti.

Kapsamı genişletilen yeni pakette eskisine ilave olarak vergi indirimi içeren ve bankacılık sektörüne güvenin arttırılmasını amaçlayan çeşitli önlemler yer alıyor.

Orta gelir düzeyi başta olmak üzere, halk için on milyarlarca dolar tutarında vergi indirimleri sağlanarak paket daha cazip hale getirildi. Bu indirimlerden ev sahipleri, arazi sahipleri, enerji sektörü ve girişimciler yararlanabilecek.

Ekler arasında, sigorta ile garanti altına alınacak her bir banka mevduatının üst sınırının 100 bin dolardan 250 bin dolara yükseltilmesini içeren, böylece bankacılık sektörüne olan güvenin arttırılmasını amaçlayan madde de yer alıyor.

Ancak kırsal alanlardaki okulların gelecek 5 yıllığına desteklenmesi için 3 milyar dolar ayrılması, orta batı eyaletler başta olmak üzere felaket bölgeleri için 8 milyar doların yine 5 yıllığına ayrılması gibi, paketin ana amaçlarıyla pek bağdaşmayan, paranın merkezi Wall Street’teki kriz ile ilgisi olmayan ancak seçmene hoş gelecek pek çok ek de, Kongre salonlarındaki pazarlıklar sırasında alelacele pakete ilave edildi.

Beyaz Saray, finansal kurtarma planı maliyetinin 700 milyar doların oldukça altında olacağını, maliyetin tümü değilse bile çoğunun geri alınabileceğini belirtti.

Başkan Bush yönetimi ve Kongre liderleri ilk paketin pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nde reddinin ardından, planın genişletilen versiyonunun bu defa önce pakete daha sıcak bakan Senato’dan geçirilmeye çalışılmasına karar vermişti.