Küresel sermaye üç kağıtçılık yaptı

Küresel sermaye üç kağıtçılık yaptı

Küresel sermaye üç kağıtçılık yaptı

Küresel sermayenin AKP oyunu
Borsa düşerken piyasalardaki olumsuz hava  faizlerin de yükselmesine neden oldu

Küresel sermaye kapatma, davası açılan AKP’ye vefa borcunu ödüyor. Borsanın yüzde 72’sini elinde bulunduran yabancılar, piyasada spekülatif hareketlere yol açtılar. Dün, dolar ve faiz yükselirken, borsada sert düşüş yaşandı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1,27 YTL’yi aştı. Dolar gün içinde 1,2755 YTL’ye çıkarak 12 Eylül 2007’den bu yana en yüksek düzeyi gördü. Euro da 2,0140 YTL ile Temmuz 2006’dan beri en yüksek seviyeye çıktı.  Piyasalardaki olumsuz hava yurt içinde faizin de yükselmesine neden oluyor. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52 düzeyine çıktı.

Euro yine rekorda
Küresel finans piyasalarındaki krizin derinleşmesinin ardından dün sabah 1,5904 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi, kâr satışıyla 1,58’e doğru geriledi. Dün 95,77 ile son 13 yılın en düşük düzeyine inen dolar/yen paritesi ise 97’nin üzerine çıktı.  Dolar dün içeride üst seviyeleri zorladı. Sabah açılışta 1.27’nin üzerine çıkan ancak sonra da 1.26-1.27 bandında dengelenen dolar için mevcut seviyeler son derece kritik. 


İstanbul serbest piyasada döviz 1,2720 YTL, euro 2,0070 YTL’den haftaya başladı. Kapalıçarşıda 1,2700 YTL’den alınan dolar 1,2720 YTL’den satıldı. 2,0050 YTL’den alınan euronun satış fiyatı ise 2,0070 YTL olarak oluştu.

Piyasalar çifte baskı altında
Siyasal belirsizlik algısı, piyasalarda olumsuz etki yaratırken, yurt dışında da görünümün çok iyi olmadığı dikkat çekiyor. ABD’de yaşanan ve “Bear Stearns fırtınası” olarak adlandırılan sert satışların ardından Japonya ve Hong Kong başta olmak üzere Asya borsalarında da yüzde 3-4’lük önemli düşüşler yaşanıyor.

Geçici bir süreç
Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, piyasalardaki hareketliliğin tamamen yurt dışı piyasalardaki olumsuz dalgalanmanın Türkiye’ye yansıması olarak görüldüğünü kaydetti. Kuyumcuoğlu, dövizdeki duruma ilişkin olarak, yurt dışı piyasalarda ABD’de faaliyet gösteren yatırım bankası Bear Stearns hisselerinin 30 dolardan el değiştirmesi beklenirken, 2 dolardan el değiştirmesinin bütün dünya borsalarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Kuyumcuoğlu,  AKP’nin kapatılmasına yönelik başvurusu geldiğinde piyasanın çok tepki vermediğini belirterek, “Bu bir süreç, tabii ki olumsuz bir etkisi olacaktır” dedi. 

Endişeler var
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, Bear Stearns hisselerinin 2 dolara JP Morgan’a satılmasının Bear Stearns’ın battığı anlamına geldiğini ifade ederek, “Bu diğer tüm dünya piyasalarında da büyük bir endişeye sebebiyet veriyor. Diğer yatırım bankalarının da zorda olduğuna dair önemli endişeler var” dedi. Buna AKP’nin kapatılma davasının da eklenmesinin İMKB’de yüzde 7’ye varan bir düşüşe neden olduğunu belirten Uskuay, “AKP’nin kapatılması davasının endeks üzerindeki değerinin yüzde 3,5 dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. 

FED, iskonto faiz oranlarını çeyrek puan indirdi
Amerikan Merkez Bankası (FED), hızla genişleyen küresel mali krizi yavaşlatmak için harekete geçti. Banka, yaptığı olağanüstü toplantıda, yüzde 3,5 olan faiz oranlarını çeyrek puan indirerek yüzde 3,25 yaptı. Bu arada FED, oluşturduğu yeni borçlanma programı ile de bazı büyük firmalara doğrudan kredi sağlama olanağı tanıdı. FED Başkanı Ben Bernanke, kararın ardından yaptığı açıklamada, FED’in likidite sağlamak için Hazine ile yakın istişare içinde çalıştığını belirtti. Her iki kararın da banka yönetim kurulu üyelerinin oybirliğiyle alındığı bildirildi.