'Küresel istila potansiyeli' taşıyan karınca türü keşfedildi

'Küresel istila potansiyeli' taşıyan karınca türü keşfedildi

Bilim insanları Etiyopya'da bulunan yeni türün, binlerce kilometrelik alana yayılarak diğer canlılara zarar verebileceği konusunda uyardı.

Etiyopya'daki eski kilise ormanlarında canlı çeşitliliği üzerine araştırma yürüten bir grup bilim insanının, istilacı özellikler taşıyan karınca türü keşfettiği belirtildi.

Çalışmayı yürüten Kuzey Karolina Doğa Bilimleri Müzesinin internet sitesinde yer alan açıklamada, ormanlık alanda "süper koloni" formu izleri taşıyan yeni bir karınca türünün keşfedildiği ve bu türün dünyanın her yerine yayılarak birçok şeye zarar verebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen araştırmacılardan Magdalena Sorger, keşfin iki nedenden dolayı önemli olduğunu kaydederek, "Keşif önemli çünkü birincisi, karıncalarda süper koloni formu çok nadir görülüyor, şimdiye kadar dünya genelinde süper koloni formu oluşturabilecek 20 tür keşfedildi. İkincisi Lepisiota cinsindeki diğer türler. Avustralya'daki Darwin Limanı'nın birkaç günlüğüne kapatılması gibi daha önce tedirginlik verici şekilde gündem olmuştu bunlar." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu karıncaları ormanlık alandaki kiliselerden birinin çevresinde bulduklarına değinen Sorger, bu türün büyük bir saldırı potansiyeli taşıdığını vurguladı.

"İstilacı türler sıklıkla insanlarla seyahat ediyor." ifadesini kullanan Sorger, süper kolonilerin tek bir yuvanın ötesine geçen koloniler olduğunu ve bazı zamanlar binlerce kilometrelik alanı çevreleyebildiklerini anlattı.

Sorger, "Büyük bir koloniyi, süper koloni olarak adlandırmanın en temel yolu onun sınır tanımaksızın uzaklara ulaşabilme kapasitesidir. Bu çalışmada büyük bir koloninin 38 kilometreye kadar yayıldığı görüldü." görüşünü dile getirdi.

Sıklıkla canlı çeşitliğine bir tehdit olarak kabul edilen süper koloniler, insanların evlerini ve diğer yapıları işgal edebiliyor, binlerce kilometre ötedeki bir yere ulaşabiliyor. Bilim çevreleri milyonlarca yuvayı ve milyarlarca işçi karıncayı barındırabilen süper kolonileri, sınır tanımayanlar olarak adlandırıyor.