2019 yılı Kurban Bayramının birinci günü 11 Ağustos Pazar (bugün) Bayramın birinci gününe bütün Müslüman alemi gibi bayram namazı ile başlayacak olan vatandaşların sonraki durağı kurban kesimi olacak.
Daha önce kurban kestiği halde unutan veya ilk defa kurban kesecek vatandaşların internette aradığı en önemli soru ise kurban keserken okunacak dualar.
Kurbanın kesimi sırasından okunacak dualar kadar önemli olan bir başka konu ise kurbanın usulüne uygun nasıl kesileceği.
Peki kurban nasıl kesilir, kurban keserken okunacak dualar nelerdir? Detayları sizin için derledik:
KURBAN KESİLİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ
Kurban kesileceği yere eziyet edilmeden götürülür. Hayvanın yüzü ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafı üzerine yatırılır.
Sağ arka ayağı serbest bırakılarak, diğer üçü bağlanır ve kıbleye karşı durularak okunması gereken dualar okunur. "Allahü ekber, Allahü ekber, lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahilhamd" tekbir getirilir devamında "Bismillâhi Allâhü Ekber" denilerek kurban kesilir.
Kesim işlemi hızlı bir şekilde yerine getirilmeli, hayvana acı çektirilmemeli ve kanının iyice akması sağlanmalı, bu arada çevre temizliği ve hijyen için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Usûlüne uygun olarak hayvanın derisi yüzülür. Karnı açılır, iç organlar çıkarılır ve gövde ve etler parçalanır.
Hayvan tamamen ölmeden kafa ve ayaklarını koparmak, derisini yüzmeğe kalkmak, kıbleden çevirmek veya hayvana azap vermek mekruhtur.
Elinden geldiği sürece her mükellefin kurbanını kendisinin kesmesi menduptur, değilse bir başkasına vekâlet verip kestirir. Kurbanı kesecek kimsenin Müslüman olması tercih edilir.
KURBAN KESİLİRKEN HANGİ DUALAR OKUNUR
Kurban kesiminden önce kurban sahibi veya vekili tarafından okunacak dualar şöyle:
"İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." (el-En’âm, 162)(el-En’âm, 79)
Anlamı: "Ben hanif olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah’a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."
"İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn." (el-En’âm, 162)
Anlamı: "Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir."