Savcı geri adım atmadı ve MİT’çiler için hukuki süreci bire bir uyguladı. Hükümetten karşı hamle
gecikmedi; MİT Müsteşarı’nı “yasal bir kalkan”a kavuşturacak yasa teklifi acilen Meclis’e sunuldu.
- Savcılık başkente yazılı talimat verdi: Fidan’ın ifadesini orada siz alın!
- Çağrıya uymayan Taner ile 3 MİT’çi için yakalama kararı çıktı!..
İtirazlar dikkate alınmadı
MİT’in “yetkisizlik” itirazını ciddiye almayan İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, KCK soruşturması kapsamında ifade çağrısı yapılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı yazdı.
Görüldüğü yerde gözaltı!
İfade vermeye mazeretsiz gelmeyen eski MİT Müsteşarı Emre Taner ile eski müsteşar yardımcısı A.G. ve 2 MİT görevlisi Y.Y. ile H.K hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Karar, polisin bu isimleri “görüldükleri yerde gözaltına alacağı” anlamına geliyor.
Jet gibi tek maddelik yasa
GelİŞmeler üzerine harekete geçen hükümet çok tartışılacak bir hamle yaptı. MİT Yasası’nın 26. maddesinde değişiklik öngören tek maddelik yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Tasarıyla MİT mensuplarının yargı karşısına çıkması her şartta Başbakanlık iznine bağlanıyor. ‰ 10’da
ERDOĞAN’IN SESSİZLİĞİ...
MİT’le ilgili gelişmeleri sessizce izlemekle yetinen Başbakan Erdoğan, suskunluğunu dün de korudu. İstanbul’da toprağa verilen gazeteci Yılmaz Öztuna’nın cenaze törenine katılan Erdoğan, soruları cevapsız bıraktı.
MİT’çiler hakkında yakalama kararı
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, itirazı reddedilen Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara’ya yazılı talimat verdi. Emre Taner ile diğer 3 MİT’çi için ise yakalama kararı çıkarıldı.
KCK soruşturması kapsamında ifade çağrısı yapılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı yazıldı. Mazeretsiz ifade vermeye gelmeyen eski MİT Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı A.G. ve 2 MİT görevlisi Y.Y. ile H.K hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın telefonla ifadeye çağırdığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki gün savcılığa gitmeyip Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Bu arada MİT Müsteşarlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazda bulunarak ifade için Başbakan’ın izni olması gerektiğini hatırlattı ve dosyanın Ankara’ya gönderilmesini istedi, ancak savcılık MİT’in bu itirazını değerlendirmeye almadı. İfadeye çağrı konusunda geri adım atmayan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Hakan Fidan’ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazısı yazdı. Fidan’ın, talimat gereğince Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade vermesi gerekiyor.
Ağır Ceza’ya başvuru
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, ifadeye mazeretsiz gelmeyen eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı A.G., MİT görevlileri Y.Y. ile H.K için de yakalama kararı çıkarılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Mesut Özcan da savcılığın talebi üzerine sözkonusu 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkardı. Bu 4 kişi görüldükleri yerde gözaltına alınarak Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilecek. Bu arada MİT’çi Y.Y ile H.K için MİT Müsteşarlığı’na tebligat yapıldığı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yürüttüğü KCK soruşturmasında MİT’in üst düzey yöneticilerinin ifadeye çağırılması, 13 Ocak 2012’de BDP Diyarbakır İlçe Başkanlığı’na yapılan operasyon sonrası gündeme gelmişti. MİT’çiler hakkındaki suçlamalar şöyle:
- MİT heyeti, istihbarat toplama ve bilgi edinme görevinin dışında örgütün yönetilmesine aracılık etti.
- Silahlı faaliyet yürütmesi en baştan beri öngörülen KCK yapılanması, MİT heyetinin gözetiminde tamamlandı.
- MİT gerek doğrudan temaslarında gerekse örgüt içindeki ajanları aracılığıyla elde ettiği saldırı ve eylem talimatlarının önlenmesi ve engellenmesine yönelik harekete geçmedi.
- İstihbarat toplama vazifesi aşılarak devletin bütünlüğü ve anayasal düzene karşı anlaşma noktasına gidildi.
- Örgütün silahlı eylemlerine ve yapılanmasına göz yumuldu.
- Öcalan’la örgütün üst yönetimi arasındaki mektuplaşma trafiği sağlandı.
- MİT, örgüte verdiği taahhütler kapsamında güvenlik güçlerinin operasyonlarını engellemek için çalışma yürüttü ve örgüte geri bildirimde bulundu.
Hükümetten Fidan için yasa teklifi
AKP Isparta Millevtekili Recep Özel, MİT mensupları hakkında yapılacak soruşturmalar için Başbakandan alınacak izne Özel Yetkili Mahkemelerin yetki alanına giren suçları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için kanun teklifi verdi. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre, MİT yasasının 26. Maddesine ek yapılacak. Değişiklik teklifi salı günü Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Mevcut yasanın 26. maddesinde “MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakanın iznine bağlıdır” ifadesi yer alıyor. Tasarıyla, MİT mensuplarının yargı karşısında Başbakanlık izni haricinde hesap vermesinin önüne geçilmesi planlanıyor.