Vatandaş borç-faiz kıskacında

Vatandaş borç-faiz kıskacında

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, vatandaşın borcunun 30 Temmuz itibariyle 8,5 milyar lira artarak, 922,8 milyar liraya yükseldiğini belirterek borcun 20 milyar lirasının takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluştuğunu söyledi.

Haber Merkezi

Ekonomide tasarrufların yeterli olmaması nedeniyle üretim ve tüketimin çarkları, vatandaştan, özel sektöre, devlet bütçesine kadar borçla dönüyor.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, çalışan çalışmayan herkesin kredi, borç ve faiz sarmalından kurtulamadığını söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankalara borcu olan vatandaşlar ile borç miktarı ve takiptekilerin sayısının açıklanması içi Hazine ve Maliye Bakanlığı''na yazılı soru önergesi verdi.

Gürer''in soru önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 1 milyon 517 bini takipteki müşteriler olmak üzere, bankalardan bireysel kredi alan müşteri sayısının 35 milyon 35 bin olduğunu açıkladı. Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcunun 30 Temmuz itibariyle 8,5 milyar lira artarak, 743,7 milyar lirası bireysel kredilerden, 179,1 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere 922,8 milyar liraya yükseldiğini kaydeden CHP Adana Milletvekili Bulut, borcun 20 milyar lirasının takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluştuğunu söyledi. Bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların 14,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,4 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor.

Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ''ye olan toplam borcunun da 979,5 milyar lirayı bulduğunu belirten Bulut, bu yılın ilk altı aylık döneminde bankalara tüketici kredisi ve kredi kartları için ödenen toplam faizin ise 53 milyar 534 milyar liraya yükseldiğini kaydetti. Geçen yıl aynı dönemde 38,5 milyar lira faiz ödenmişti.

Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan kredi borçları haziranda 21,6 milyar lira daha artarak 965,3 milyar liraya kadar yükseldi. Kredisi takibe alındığı için bankalar tarafından icraya verilen KOBİ sayısı ise 283 bin 661.

Vatandaşın banka borçlarına çalıştığını kaydeden CHP''li Bulut, "Toplumun her kesimi gırtlağına kadar borca batmış durumda. Ekonomik kriz ortamında mecburen kredi çekmek zorunda kalan vatandaşın borcun anaparasını değil; sadece faizini ödemeye gücü yetiyor. Borcun anaparası olduğu gibi kalıyor ve her ay katlanarak artıyor. Vatandaş, kredi, borç, faiz sarmalında hayatını idame etmeye çalışıyor. Bu yılın ilk altı aylık döneminde bankalara tüketici kredisi ve kredi kartları için 53 milyar 534 milyar lira faiz ödendi. Geçen yıl aynı dönemde 38,5 milyar lira faiz ödenmişti. 15 milyar TL''lik bir artış söz konusu" dedi.

"İCRALAR BAŞLIYOR, YUVALAR DAĞILIYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer artan ekonomik buhran sonucu yaşamın kredili yaşama döndüğünü ve özellikle sabit geliri olanların borcu olmayanın nerede ise kalmadığını belirtti. Vatandaşın yatırımını kredi kullanarak sağlamaya çabaladığını ancak ödeme güçlüğü nedeni ile beklentilerini karşılayamadığını ifade etti. Gürer "Kredileri kredi ile ödemeye çalışanlar var. İş yaşamının en büyük dayanağı kredi. Tarımda kredi ile işler dönüyor. Borçlanma süreci gelir gider dengesi sapınca sorunlar artıyor. İcralar başlıyor. Sorunlar yuvaların dahi dağılmasına neden oluyor. Geçim zorlaştı. Gelir sabit gider arttı. Çok zor ve sorunlu bir süreçte krediye umutla sarılanlar ödemede zorluk yaşayınca bu kere umduklarına ermek yerine dertleri katlıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler