Yüksek küresel fiyatlar ve ülkenin en büyük kömür santralinde arıza meydana gelmesinin ardından enerji krizi yaşanmaya başlamış ve çözüm olarak ülkede elektrik kesinti uygulamasına gidilmişti.
Her 8 saatte bir 2 saat elektrik verilen ülkede vatandaşlar kesintileri protesto etti ve Enerji Bakanı''nın istifasını istedi. Ülkede elektrik kesintilerine ek olarak kripto para madenciliği de yasaklandı.
KOSOVA ENERJİSİNİN YÜZDE 40’INI İTHAL EDİYOR
Kripto para madenciliğinde kullanılan makinelerin çok fazla enerji harcadığı gerekçesiyle Kosova Enerji Bakanı Artane Rizvanolli, ülkede yaşanan enerji krizinin önüne geçebilmek için kripto para madenciliğinin yasaklandığını açıkladı. Yakın zamana kadar en ucuz elektrik tarifelerine sahip olan Kosova enerjisinin yüzde 40’ını ithal ediyor.
NEDEN KRİPTO MADENCİLİK YASAKLANIYOR?
Geçen ay yetkililer Kosova''nın enerji tüketiminin yüzde 40''ını dışardan aldığını açıkladılar.
Salı günü Ekonomi Bakanı Rizvanolli, hükümetin küresel enerji krizinin etkilerini yumuşatmaya yönelik bir önlem olarak kripto para madenciliğini yasaklamaya karar verdiğini açıkladı.
Bitcoin gibi kripto paraların madenciliğini yapabilmek için genellikle özel olarak ayarlanmış bilgisayarlardan oluşan bir ağ kurmak ve bunu internet üzerinden kripto para ağlarına bağlamak gerekiyor.
Herhangi bir kripto para ağındaki işlemleri doğrulayabilecek bilgisayar gücü sunduğunuzda, karşılığında üretilen kripto paradan pay alıyorsunuz. Bu, çok büyük karlar elde etme potansiyeli olan bir alan.
Ne var ki, bunu yapabilmek için çok güçlü bilgisayar ağlarına, ve bunları çalıştırabilmek için de çok büyük miktarlarda elektriğe ihtiyaç var.
Yakın zamana kadar Kosova Avrupa''da elektriğin en ucuz olduğu ülke olmakla övünüyordu. Bu da Kosovalı bir çok gencin kripto para madenciliğine soyunmasında rol oynamıştı.
Kripto para madenciliği özellikle de Kosova''nın kuzeyinde, bölgenin bağımsız bir devlet olduğunu kabul etmeyen ve elektrik faturalarını ödemeyi de reddeden Sırp toplumunun yaşadığı bölgelerde çok yaygın.
Bu faaliyetin çevreye olumsuz etkisi konusunda duyulan kaygılar nedeniyle Çin ve İran gibi bazı ülkeler kripto para madenciliğine karşı düzenlemeler çıkarıp önlemler almıştı.
Geçen yıl İran kripto para madenciliğini dört aylığına yasaklarken bu faaliyetin ulusal elektrik şebekesinden her gün 2 gigawatttan fazla enerji çektiğini açıklamıştı.