Kosova ilk anayasasını kabul etti

Kosova ilk anayasasını kabul etti

Kosova ilk anayasasını kabul etti

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, yeni anayasa ile devletin artık resmileştiğini belirttiler.

Kosova parlamentosu, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra ilk anayasasını kabul etti. Parlamento Başkanı Yakup Krasniki, özel olarak anayasa konusunu ele almak üzere yapılan toplantıda, “Anayasayı kabul ederek, egemen ve demokratik bir devlet olarak Kosova’nın inşasına imkan sağlayacak temelleri atmış bulunuyoruz” dedi. Oy birliğiyle kabul edilen anayasa, 15 Haziranda yürürlüğe girecek. Anayasa, 1999’dan beri Kosova’yı yöneten BM misyonunun görevlerini üstlenecek kurumların oluşumunu hazırlayacak. Kosova, 17 Şubatta Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmiş ve bu nu38 ülke tanımıştı.

Moskova’dan misilleme
Bu gelişmelerin ardından, Rusya’nın misilleme için harekete geçtiği bildiriliyor. Moskova’nın tek taraflı olarak Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ve ayrıca Moldova’daki sorunlu bölge Pridnestrovye’nin bağımsızlığının tanınması için ardı ardına toplantı yaptığı bildirildi. Bunun ilk adımı olarak,  Rusya, Abhazya yönetimiyle, suçluların iadesi için bir anlaşma yaptı.