İHA’nın haberine göre; Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Özel Bingöl, 2019 yılının aralık ayından itibaren birçok defa mutasyona uğrayan korona virüsün son varyantları hakkında önemli bilgiler verdi.
Dr. Bingöl, korona virüsün insan sağlığını tehdit etmeye devam ettiğine dikkat çekerek hastalığın özellikle başlangıçta kulak burun boğaz hastalığı olarak belirtiler verdiğini belirtti.
“ÖKSÜRÜK VE NEFES ALMA ZORLUĞU EKLENEREK ALT SOLUNUM YOLLARI DA TUTULMUŞ OLUR”
Dr. Buket Özel Bingöl, hastaların özellikle “boğaz ağrısı, ateş, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, baş ağrısı, tat ve koku bozukluğu, halsizlik, kas ve eklem ağrıları” gibi şikâyetlerle kulak burun boğaz hekimlerine başvurduğu bilgisini aktararak tanı ve hastalığın seyriyle ilgili, “Hastalığın ilerlemesi durumunda öksürük ve nefes alma zorluğu eklenerek alt solunum yolları da tutulmuş olur. Bu hastalıktan şüphelendiğimiz hastalarda öncelikle kesin tanı için gerekli olan PCR testi yapılıp, sonuç çıkana kadar da uygun tedaviye başlamış oluruz. Böylelikle daha hızlı iyileşme ihtimalini arttırmış oluruz” ifadelerini kullandı.
“BU VARYANTIN 5 TEMEL SEMPTOMU; ÖKSÜRÜK, BURUN AKINTISI, BOĞAZ AĞRISI, YORGUNLUK, BAŞ VE KAS AĞRISI”
Dr. Bingöl, yeni semptomlarda ilk sırada en sık görülenin “boğaz ağrısı” olduğunu ve yine bu varyantla birlikte yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi belirtilerin görülme sıklığının azaldığını ifade etti.
Dr. Buket Özel Bingöl, virüsün mutasyona uğradıkça ortaya çıkan semptomların da değişiklik gösterdiğine dikkat çekerek şu sözleri kullandı:
“Omicron mutasyonunun alt varyantı olan BA.5 varyantının hızlı bulaşma özelliği ve farklı belirtileri ortaya çıktı. BA.5 koronavirüsün şimdiye kadarki en hızlı yayılan varyantı olarak biliniyor. Bu varyantın 5 temel semptomu; öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yorgunluk, baş ve kas ağrısı”
“MASKE, HİJYEN, AŞI”
Dr. Buket Özel Bingöl, hastalıktan korunmak için başta kalabalık alanlar olmak üzere özellikle kapalı yerlerde mutlaka maske takılması gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi:
“Bu hastalığın en başından beri söylendiği üzere el hijyeni çok önemli. Aşımızı da mutlaka yaptırmalıyız. Aşılı olan ve daha önce enfeksiyon geçirenler de hastalığa yakalanmakta ancak bu durumdaki kişiler hastalığı daha hafif atlatmaktalar. Çünkü aşılama, vücudun savunma mekanizmasını eğitiyor. Aşıyla ilgili karar sürecinde bu bilgiyi göz önünde bulundurmalıyız.”
“KULUÇKA SÜRESİ GİDEREK KISALIYOR”
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Buket Özel Bingöl, son yapılan klinik çalışmalara göre korona virüsün yeni varyantlarında kuluçka süresinin giderek kısaldığına dikkat çekerek şu sözleri kullandı:
“İlk görülen Alfa varyantında kuluçka süresi beş, altı gün kadardı. Delta varyantında dört gün olarak kaydedildi. Omicron varyantında ise bulaştan sonra semptomların başlaması yaklaşık üç gün aldı. Ancak şimdi BA. 4 ve BA. 5 varyantlarında bir iki günde bile kuluçka süresi tamamlanabiliyor. Yine de istisnai durumlar olabilir ve virüsle temastan iki hafta sonra bile belirti görülebilir”