Korona virüsü yenen profesör Özyaral uyardı: İşte havuzdaki en büyük tehlike

Korona virüsü yenen profesör Özyaral uyardı: İşte havuzdaki en büyük tehlike

Korona virüsü atlatmayı başaran Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Özyaral, havuzda yüzerken yapılmaması gerekenleri anlattı.

Türkiye’de normalleşme adımlarının başlamasının ardından, milyonlarca vatandaş da tatil planı yapmaya başladı.  

Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar ise, tatilde alınması gereken önlemler konusunda vatandaşları uyarıyor.

Habertürk'ten Alper Uruş'a konuşan Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral da, tatil esnasında alınması gereken önlemleri anlattı. Kendisi de koronavirüsü yeren Özyaral'ın yaptığı uyarılar şu şekilde:

"Bir şeyi lütfen unutmayın; koronavirüs bitmedi. Biz ve dünya, 'Azalan ölüm vakalarının ardından sadece biraz normale dönelim' dedik. Bu çerçevede deniz kenarında tatil yapacak olanlara ilk önerim, yanlarında mutlaka antiseptik çözelti içeren solüsyonlar bulundurmalarıdır. Kolonya demiyorum. Eczanelerde satılan antibakteriyel içeriğe sahip solüsyon ya da antiseptik içeren ıslak mendil, el ve yüzey temizliğinde olmazsa olmazlardan." 

"YENİ MASKEYİ HAZIR TUTMALIYIZ" 

Virüsten korunmak için kullandığımız maskeler, ıslandığı anda bütün koruyucu özelliğini kaybeder. Bu nedenle denize girip çıktığımızı düşünerek sahile mutlaka yanımızda 3-4 maske ile gitmeli ve maskemiz ıslandığı anda artık onu kullanmamalıyız. 

"50 METRE KADAR GİDEBİLİR" 

Deniz kenarında, bir yakınımıza yüksek sesle, "Gel su çok güzel" diye bağırdığımızda ağzımızdan çıkan damlacık, 1 saniye içinde 15 ilâ 50 metre arasında yol alabilir. Şayet böyle bağıran birinin yakınındaysanız bu bir tehlike. Bu nedenle sahilde yüksek sesle konuşma, bağırma gibi eylemlerden hem uzak durmalı hem de bu hataya düşmemeliyiz. 

"KONUŞURKEN ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ" 

Konuşurken Covid-19 taşıyan bir zerreciğin 2 metre, yüksek sesle konuşurken 3.5-4 metre, öksürüp hapşırdığımızda 5-6 metre bulaş özelliğinin olduğunu bilmeliyiz. Bu iş yani korunmak biraz da matematik. Sahilde, deniz kenarında maske takmalıyız. Plajda tenha alanları, kalabalık olmayan bölgeleri tercih ederek kendimizi tehlikeden izole etmeliyiz. Ağzını şapırdatarak yemek yiyenlerle aynı masaya oturmamalıyız. Bu noktada virüsün, 1-2 metrelik bulaş mesafesi olduğunu bilmeliyiz.