Kanadalı ve İspanyol bilim insanları, korona virüs hakkında yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre diş eti rahatsızlığı yaşayan kişilerde korona virüs belirtilerinin daha ağır geliştiği ortaya konuldu.
DHA''da yer alan habere göre Toplumun genelinde görülen ve birçok kişinin hastalığa sahip olduğunu bilmeden yıllardır beklediği diş eti iltihabı vücudun birçok noktasını etkileyebiliyor.
Korona virüs salgınıyla ağız sağlığının korunması da bir hayli önem taşıyor. Korona virüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantı da bilim insanları tarafından araştırılmaya başlandı. Katar merkezli Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bu çalışmada periodontal sorunlara sahip hastalarda korona virüs semptomlarının nasıl etkilendiği gözlendi. Çalışmanın sonucunda orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığına sahip bireylerde korona virüse bağlı komplikasyonların ciddiyetinde de artış olduğu gözlendi.
Diş Hekimliği bölümünden Dr. Öğr.Üyesi Mehmet Selim Yıldız, vatandaşlara uyarıda bulunarak diş eti rahatsızlıklarının tedavisinin geciktirilmemesi tavsiyesinde bulundu.
"DİYABET VE KALP RAHATSIZLIĞINA DA YOL AÇABİLİR"
Bunun yanı sıra şeker hastalığı olan kişiler, kalp damar hastalığı olanlar, ergenlik dönemindeki kişiler, hamilelerde diş eti hastalıklarının görüldüğünü hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Yıldız, "Hem diyabet diş sağlığını bozar, hem de diş hastalığı olan kişilerde diyabet süreci hızlanır. Mevcut diş eti hastalığı enfektif bir tablo olduğundan vücut düzenli olarak bu enfeksiyona yanıt oluşturduğundan şekerdeki süreci şiddetlendirmektedir. Kalbi besleyen damarların orta ve alt tabakalarında kalınlaşma görülür. Bu da damar içerisindeki kan akışının azalmasına neden olur. Bu durumda damar tıkanıklığına yol açabilir" ifadelerini kullandı.