Korona virüste son vakalarda görülmeye başlandı. Etkisi aylar sonra ortaya çıkıyor

Korona virüste son vakalarda görülmeye başlandı. Etkisi aylar sonra ortaya çıkıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 2 milyonu aşkın insanın ölümüne sebep olan yeni tip korona virüsün her geçen gün farklı tahribatları gün yüzüne çıkıyor. Son zamanlarda elde edilen vakalarda koronanın sadece solunum yollarını etkilemediğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, “Kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi yani felce sebep olabilen tablolar ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.

Korona virüsün insan vücudunda yol açtığı yeni hasarlar, salgında süreç ilerledikçe ortaya çıkıyor. Virüsü atlatmış vakalar gün gün izlenerek hastalığın etkilerinin araştırılmasına yardımcı oluyor.

DHA’da yer alan habere göre, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, korona virüsün felce sebep olabildiğini açıkladı.

“SADECE SOLUNUM SİSTEMİNİ ETKİLEMEKLE KALMIYOR”

Korona virüsün solunum sisteminin yanı sıra nörolojik olarak da vücudun sinir sistemini etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, Korona virüs esas itibarıyla solunum yollarını etkileyen bir virüs. Ancak son zamanlarda, elde edilen vakalarda ve bildirilen yayınlarda biliyoruz ki sadece solunum sistemini etkilemekle kalmıyor. Sinir sistemini etkileme potansiyeli de olan bir virüs. Sinir sisteminde birtakım değişiklikler yaratabiliyor. Bazen tamamen nörolojik belirti olmadan seyreden bu hastalıkta bazen çok yaygın olarak gördüğümüz kas ağrıları, eklem ağrıları, baş ağrıları, baş dönmeleri, bulantı, kusmalar ve hastaların çok sık dile getirdiği koku alma bozuklukları gibi hafif belirtiler karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.

“İNMEYE NEDEN OLUYOR”

Prof. Dr. Değirmenci ayrıca korona virüsün kan pıhtılaşması nedeniyle inmeye neden olabileceğine dikkat çekerek, “Bunların yanı sıra kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi yani felce sebep olabilen tablolar ortaya çıkabiliyor. Sara nöbeti dediğimiz epileptik nöbetlerle karşımıza geliyor. Çeşitli derecelerde bilinç bulanıklıkları görebiliyoruz. Daha ötesinde vaka bildirimleriyle gösterilmiş kolumuzu, bacağımızı çalıştıran periferik sinirler dediğimiz sinirlerin tutulumuyla birtakım güçsüzlükler, kuvvetsizlikler, duyu kayıplarına sebep olduğunu biliyoruz. Bu nedenle her sistemi olduğu gibi sinir sistemini de etkileyen bir virüs” ifadelerini kullandı.