Korona virüse yakalanan hastaların çoğunda görülüyor. Kalıcı hasar oluşturabilir

Korona virüse yakalanan hastaların çoğunda görülüyor. Kalıcı hasar oluşturabilir

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde korona virüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Arlıer ayrıca, omurilik ya da beyin iltihabına sebep olmuşsa zamanla kalıcı bir hasar oluşturabileceğini de belirtti.

Korona virüse yakalanan hastaların 3’te 1’nde ciddi bir şekilde beyin ve sinir sistemi problemlerinin ortaya çıktığı belirtildi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, geçen zamanda elde edilen verilerle bu hastalığın artık en az akciğer kadar beyini de etkilediğinin görüldüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Arlıer, baş ağrısı, beyinde iltihap, beyin zarlarında iltihap, sinir sisteminde koku- tat duyusunun kaybı, felçlerin tetiklenmesi, denge kaybı, görme kaybı, omurilik etkilenmesine bağlı felçler ve başka birçok nörolojik problemlerin de koronanın kaynağı olduğuna işaret etti.

ALZHEİMERİ TETİKLİYOR

Prof. Dr. Zülfikar Arlıer ayrıca, beyin hücreleri ve sinir sistemi ile bağlantılı olan Alzheimer hastalığının da koronavirüsle birlikte şiddetlendiğine de dikkat çekti.

“KALICI HASAR OLUŞTURABİLİR”

Beyinde bu hastalığın kalıcı hasar bırakmasıyla ilgili de değerlendirme yapan Prof. Dr. Arlıer, şöyle konuştu:

"Tetiklediği şey eğer felçse, elbette ciddi bir tedavi gerekir. Omurilik ya da beyin iltihabına sebep olmuşsa zamanla kalıcı bir hasar oluşturabilir. Ama bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor. Antiviral dediğimiz virüsün çoğalmasını önleyen ilaçların beyinde iltihabi süreçlerin ilerlemesini, sinir hücrelerinin tahribatını önlediği kabul ediliyor. Virüsün bünyeyi alt etmesinden önce vücut direnci gelişerek virüs alt edilebiliyor. Dolayısıyla o tedavilerin kullanılmasının bugün net olarak faydası gösterilmiş durumda. Pıhtılaşmayı tetiklediği için aspirin gibi ilaçların alınmasını da mutlaka öneriyoruz."