DHA'nın haberine göre, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Çelik, korona virüsün ağız ve burundan çıkan damlacıklar yoluyla bulaştığını vurguladı. Öksürürken, hapşırırken, konuşurken veya nefes alıp verirken, ağız ve burundan gözle görülmeyen damlacıkların ortama yayıldığını anlatan Dr. Çelik; maskenin, damlacık yayılmasında önemli bariyer olduğunu kaydetti.
Maske olmadığı zamanlarda özellikle ellerin ağız ve burna temasının korona virüsü yaydığına dikkat çeken Dr. Neşe Çelik, “Çevreden alınan mikroorganizmayı vücudunuza taşıyabileceği gibi sizde olan mikroorganizmayı da çevreye taşıyabilir. Bunun için yapmamız gereken ellerimizle ağız ve burna dokunmamaktır. Bir diğer yapmamız gereken ise ellerimizi sık sık yıkayarak farkında olmadan ağız ve burnumuza dokunduğumuzda mikroorganizmayı vücudumuza taşımamaktır" diye konuştu.
Neşe Çelik "El yıkamaya başlamadan önce musluğu açıp ellerimizi önce ıslatıp sonra sıvı sabunu almalıyız. Ancak ellerinize oranla açmış olduğunuz musluk başı kirlidir. Bu nedenle tek kullanımlık havluyu alıp ellerinizi kurulayın ve elinizle dokunmadan kullandığınız havlu ile musluğu kapatın. Bunu uygulamak ev ortamında mümkün olmayabilir ancak toplu kullanılan lavabo ve tuvaletlerde mutlaka buna özen gösterin. Ellerinizi yıkadıktan sonra ortak kullanılan alanlardaki lamba açma- kapama düğmelerine, kapı kollarına, çöp kovası kapaklarına dokunmamaya özen gösterin. Bunun için bir kağıt havlu ya da peçete kullanabilirsiniz” dedi.
‘ELDİVEN KULLANMAK EL YIKAMANIN YERİNİ TUTMAZ’
Dr. Neşe Çelik, eldivenlerin bilinçsizce kullanımının, bulaşı artırdığını söyledi. Eldiven kullanmanın, el yıkamanın yerini tutmayacağını ve dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Çelik, “Eldivenle dokunduğunuz yüzeyler ve sonrasında eldivenle kendinize dokunmanız hastalık bulaşının devam etmesini sağlar. Eldiven kullanmak yerine el yıkamayı tercih edin. Ellerinizi sık sık ve doğru bir şekilde en az 20 saniye olacak şekilde yıkayın ve eldivenli ya da eldivensiz ellerinizle ağzınıza, burnunuza dokunmayın. Ellerinizi sık sık ve doğru yıkamak sizleri sadece Covid-19 hastalığından değil pek çok hastalıktan korur” diye konuştu.
Pandemi döneminin en riskli hastalığı: Koah nedir?
Tansiyon hastalığı teşhis ve tedavisi nedir?
Çocuklarda yüksek ateş riskli midir?