Korona virüs aşı pasaportunu devreye sokacak ilk ülke belli oldu. Salgında büyük tartışmalara neden olmuştu

Korona virüs aşı pasaportunu devreye sokacak ilk ülke belli oldu. Salgında büyük tartışmalara neden olmuştu

Yeni tip korona virüs salgınından sonra aşı pasaporta kavramı hayata geçti. Bahreyn dijital korona virüs aşı pasaportunu kullanıma sokan ilk ülkelerden biri oldu. Buna göre, uygulamada resmi bir sertifikanın yanı sıra kişinin yeşil rozeti de görülebilecek.

Sözcü Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan habere göre, korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşıların zorunlu olmamasının ardından aşı pasaportu kavramı gündeme geldi. Bahreyn, bu konuda ilk adımı atan ülke oldu.

Sertifikayı alabilmek için 21 gün arayla iki doz aşı olmak ve sonrasında antikor gelişmesi için iki hafta beklemek gerekiyor.

Bahreyn, geliştirdiği bir mobil uygulama sayesinde kişiye ait ad soyad, doğum tarihi, uyruğu ve hangi aşıyı olduğunu gösteren resmi bir sertifikanın yanı sıra kişinin yeşil rozetini de görebilecek.

QR KODLA DOĞRULAMA YAPILABİLECEK

Bahreyn basın makamından yapılan açıklamaya göre kullanıcıların aşı sertifikasını alabilmeleri için 21 gün arayla iki doz aşı olmaları ve sonrasında antikor gelişmesi için iki hafta beklemeleri gerekecek. Açıklamada, “Yetkililer, ulusal aşı kayıtlarına bağlı olan QR kodunu okutarak (sertifikanın) geçerliliğini doğrulayabilecekler” ifadeleri yer aldı.

DANİMARKA DA ADIM ATMIŞTI

Danimarka da bu ay sonuna kadar aşı pasaportunun ilk sürümünü kullanıma alacağını açıklamıştı. İsveç de iki hafta önce yaza kadar aşı belgesine dair uluslararası bir standart belirleneceğini varsayarak o zamana kadar bir aşı pasaportu çıkarmayı planladığını açıklamıştı.

1.5 milyon nüfusu olan Bahreyn, vatandaşlarına ücretsiz olarak Pfizer/BioNTech aşısını, Çin’in Sinopharm şirketinin aşısını, Oxford/AstraZeneca aşısını ve Rusya’nın Sputnik V aşısını seçenek olarak sunuyor.