Korona karantinası definecilere yaradı. Bulunanlar büyük şok yaşattı

Korona karantinası definecilere yaradı. Bulunanlar büyük şok yaşattı

Yeni tip korona virüs pandemisi nedeniyle ilan edilen karantinalarda evlerine hapsolan on binlerce İngiliz, arka bahçelerinde ülkenin tarihine ilişkin önemli keşifler yaptı. Londra’daki British Museum'e, Tudor Hanedanlığı dönemine ait 15. yüzyıl altın sikkeleri de dahil olmak üzere bu yıl halk tarafından bulunan 47 bin yeni eser kaydedildi. Define avcılarının büyük para kazandığı açıklandı.

NTV'nin haberine göre, dünyanın en büyük tarih müzelerinden biri olan İngiltere’nin başkentindeki British Museum’a ait  Taşınabilir Eski Eserler Programı'na (PAS) bu yıl, çoğunu arka bahçede yapılan keşiflerden oluşan 47 binden fazla eserin kaydedildiği açıklandı. Kuruluş, ülkede yalnızca Mart ayında başlayan ilk karantinada 6 bin 251 antik eser bulunduğunu ifade etti. 

Uzmanlar,  söz konusu eserlerin çoğunun evde sıkılıp bahçelerini eken İngilizler tarafından  tesadüfen ya da geniş arazilere çıkamadığı için yakınlarında metal detektör kullanan defineciler tarafından bulunduğunu açıkladı.  

BİRÇOK DEĞERLİ ESER ORTAYA ÇIKTI

Buluntular arasında ise Yunan Tanrısı  Oceanus'u tasvir eden ve milattan Sonra  43-200 yılına  ait olduğu düşünülen bakır alaşımlı bir  Roma mobilyası, 1485 ve 1603 yılları arasında hüküm süren Tudor hanedanlığı döneminde basılan bir altın sikke yığını, tamamı saf altından oluşan 50 Güney Afrika Krugerrrand parası ve birçok değerli eser bulunuyor. 

ALTIN PARALAR 500 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

Bununla birlikte British Museum, Tudor döneminden kalma istifin 8. Henry saltanatından dört sikke içerdiğini ve eşleri Aragonlu Catherine, Anne Boleyn ve Jane Seymour'un baş harflerini içerdiğini söyledi. Uzmanlar, madeni paraların basıldıkları sırada toplam değerinin, Tudor döneminde yaşayan birinin ortalama yıllık gelirinin çok üstünde olduğunu belirtti. 

Apartheid dönemi Güney Afrika'sına ait  50 altın para içeren bir koleksiyon da Milton Keynes kentindeki bir bahçede ilk karantina sırasında keşfedildi. Madeni paraların 1970'lerde Germiston'daki Rand Rafinerisi tarafından basıldığı belirtildi. Ancak paraların Milton Keynes'e nasıl geldikleri bir bilinmezken adli tıp tarafından  asıl sahibinin veya mirasçılarının araştıracağı ifade edildi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan British Museum Direktörü Hartwig Fischer, Taşınabilir Eski Eserler Programı'nIN (PAS) arkeologları, müze profesyonellerini, toprak sahiplerini ve definecileri bir araya getirdiğini vurgulayarak yapılan keşiflerin İngiltere tarihinni bilinmeyen noktalarına ışık tuttuğunu söyledi.

altin-1.jpgaltin-2-001.jpgaltin-3-001.jpgaltin-4.jpgaltin-5.jpg