Kopan ayağın 'manevi' değeri 3 bin lira

Kopan ayağın 'manevi' değeri 3 bin lira

Kopan ayağın 'manevi' değeri 3 bin lira

TCDD’de manevra memuru olarak görev yaparken, sağ ayağını kaybeden Abuzer Daş’ın kuruma açtığı dava sonuçlandı. İdare 3 bin TL ’manevi’ tazminata çaptırıldı.

2004 yılında freni boşalan kamyonun çarpması sonucu sağ ayağı kopan Abuzer Daş’ın TCDD’de ye açtığı 50 bin TL ’manevi’tazminat davasında mahkeme 3 bin TL’ye hükmetti. Karar Danıştay’da temyiz edildi. 30 bin TL ’maddi’tazminat istemiyle açılan ikinci davada ise, mahkeme idarenin Daş’a 29 bin 813 lira ödemesine karar verdi. Abuzer Daş, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda manevra memuru olarak görev yaptığı sırada, 2004 yılında freni boşalan bir vagonun kendisine çarpması sonucu vagonun altında kaldı ve sağ ayağı koptu. Daş, iş güvenliği önlemlerini almadıkları gerekçesiyle TCDD’den 50 bin TL manevi tazminat istemiyle kurum aleyhine dava açtı. Ankara 10. İş Mahkemesi, görev yönünden davayı reddedince dosyayı Ankara 15. İdare Mahkemesi inceledi. Mahkeme, dosyadaki bilirkişi raporuna göre, freni boşalan vagonun altına takoz koymaması nedeniyle davacının yüzde 50 kusurlu, “gerekli ve yeterli malzemeyi bulundurmayan” davalı idarenin de yüzde 50 kusurlu olduğuna karar verdi.

Maddi tazminat da aldı
Mahkeme, ’manevi’ tazminatın, manevi tatmin aracı olduğunu, bu tazminatın verilebilmesi için kişinin fiziki yapısının zedelenmiş, yaşama ve kazanma gücünün azalmış ve idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eylemi sonucunda ağır bir elem ve üzüntünün duyulmuş veya şeref ve haysiyetin rencide edilmiş bulunmasının gerektiğini’ kaydetti. Mahkeme Daş’a, 3 bin TL ’manevi’tazminatın idarece ödenmesi gerektiğine hükmetti. TCDD’de resepsiyon görevlisi olarak çalışmayı sürdüren Daş’ın avukatı Halil Sert, kararı Danıştay’da temyiz etti. Daş, kurum aleyhine 30 bin TL ’maddi’tazminat istemi ile ikinci bir dava açtı. Aynı mahkeme, idareyi yüzde 50 kusurlu bulurken, Daş’ın da yüzde 50 kusurlu olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, TCDD’nin Daş’a 29 bin 813 TL de “maddi” tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Çocuğumu gezdiremiyorum
Daş, olayın etkisinden hala kurtulamadığını söyleyerek  “Koltuk değnekleriyle yürüyebiliyorum. 8 yaşındaki çocuğumu elinden tutup gezdiremiyorum. Aileme yardımcı olamıyorum. Bunlar beni çok üzüyor. Misafirliğe bile seçerek gitmek zorundayım. Sosyal ilişkilerim zedelendi. Bu manevi üzüntünün karşılığı 3 bin TL mi?” diye konuştu. (ANKA)