Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nca hazırlanan, “Suyun Yeryüzündeki Serüveni” adlı kitapta, “tahıl ambarı Konya Kapalı Havzası’nın son durumunun içler acısı” olduğu vurgulanarak, havzanın yanlış tarımsal uygulamalar nedeniyle, “çölleşme” tehdidi altında olduğu ileri sürüldü.
3 Van Gölü kurudu!
Kitapta, Türkiye’de son 40 yıl içerisinde kurutma, doldurma ve su sistemlerine müdahaleler nedeniyle, Van Gölü’nün 3 katı büyüklüğünde sulak alanın işlevini yitirdiği ifade edildi. Konya Kapalı Havzası’nın da bu durumdan etkilendiği belirtilen kitapta, aşırı su isteyen şeker pancarı ekiminin, havzadaki su talebini sonu gelmez biçimde artırdığına dikkat çekildi. Tarımın, yanlış uygulamalar sonucunda havzada hüküm süren çölleşme tehdidinin başlıca sebebi olduğu vurgulandı.
Yeraltı su seviyesi her yıl 2-3 metre düşüyor
Ülkenin en zengin yer altı su rezervlerine sahip olan Konya Kapalı Havzası’nda, binlerce kaçak kuyu ve aşırı su çekimi nedeniyle yer altı su seviyesinin her yıl 2-3 metre düştüğüne dikkat çekildi. Bolluk ve Terkasan göllerinin kuruduğu,1997’de 260 bin hektar alanı kaplayan Tuz Gölü’nün, şimdilerde 160 bin hektara gerilediği, Hotamış Sazlıklarının da kuruduğu kaydedildi.