KONUK KALEM / Sakin Öner

KONUK KALEM / Sakin Öner

Niye “parti” değil “çatı” adayı?..

Türk demokrasi tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Özellikle “barış süreci” adı altında  “bölünme süreci” nin yaşandığı, “Misak-ı Millî”nin yok sayılıp  “Sevr”in  “bölücü hedefleri”ne ilk adımların atılmaya hazırlanıldığı bu dönemde, bu seçim, Türk milleti için hayati bir önem taşıyor. Artık ferdi tercihlerin, şahsi duygu ve düşüncelerin öne çıkarılacağı değil, millî istikbalimiz için bütün benlik duygularından sıyrılacağımız bir dönemi yaşıyoruz.
Bu seçim, bir partiye “Genel Başkan” veya bir iktidara “Başbakan” seçimi değildir. Bu seçim, devletin ve milletin değerlerini benimsemiş, insan hak ve özgürlüklerini, hukukun üstünlüğünü ve kuvvetler ayrılığı prensibini önemseyen, “cumhur”u bütünüyle kucaklayabilecek nitelikte bir “Cumhurbaşkanı”nın seçimidir. Bu yüzden, vatanın ve milletin birlik ve bütünlüğünün korunmasını isteyen  bütün partiler ve vatandaşlar, anlaşarak bu niteliklere ve hassasiyetlere sahip bir “Cumhurbaşkanı” adayı seçmelidirler. İşte bu “Cumhurbaşkanı” adayı, “çatı adayı” diye tarif edilen adaydır.
“Çatı adayı” ; “parti adayı” değil, “partilerüstü aday”dır. Sayın Başbakan’ın AKP adayı olarak, BDP-HDP’nin kendi adayıyla Cumhurbaşkanı seçimlerine girmeyi düşündüğü bir süreçte, diğer partilerin kesinlikle kendi adaylarıyla seçime girmemeleri gerekirdi. Bu seçim 10 ve 24 Ağustos’ta yapılacak iki turlu bir seçimdir. BDP-HDP’nin Kürt oylarının gücünü göstermek ve “barış süreci” balayını yaşadıkları iktidarla “özerklik” yolunda pazarlık gücünü arttırmak amacıyla kendi adayıyla Cumhurbaşkanı seçimlerine girmeyi düşündüğü bir ortamda, bir adayın birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün değildir.  İkinci turda oy oranına göre ilk ikiye giren adaylar yarışacağına göre, ikinci tura kalan “partili aday”ın kazanma şansı hiç yoktur. Çünkü, her partinin radikalleri, ılımlıları ve liberalleri vardır. Radikallerin oranı, partililerin en az dörtte biri civarındadır. İkinci CHP adayı olursa, MHP’nin radikalleri; MHP adayı olursa CHP’nin radikalleri oy vermeyecektir. Bunun en bariz örneği Yalova seçimleridir.
Yalova’da 2011 genel seçimlerinde; AKP 
%46.7, CHP %32.3, MHP %10.6 oy almışlardır. Bu oranlar 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde; AKP %43.1, CHP % 43.1, MHP %5.3, HDP %3.5, SP %2.1 olmuştur. 1 Haziran 2014 tarihinde yenilenen yerel seçimlerinde; AKP %47.6, CHP %48, MHP %1.4 oranında oy almışlardır. 
Bu seçim sonuçlarının analizini yaptığımızda; Yalova’da 2011 genel seçimlerinde %10.6 oy alan MHP seçmeninin %5’i, 2014 yerel seçimlerinin AKP ile CHP arasında geçeceğini görerek tercihini CHP’den yana kullanmıştır. 1 Haziran 2014 tarihinde yenilenen yerel seçimlerde ise, 30  Mart’ta 3370 olan MHP oyunun en az 2 bininin CHP oy verdiği, bir kısmının seçime katılmadığı ve bu yüzden ancak 843’ünün MHP’ye oy verdiği görülmektedir. Ayrıca HDP ve SP’nin oylarının çoğunun ise AKP’ye gittiği anlaşılmaktadır. Açıkçası Yalova’da CHP, daha çok MHP’nin desteğiyle ipi göğüslemiştir.
MHP teşkilatı ve MHP Belediye Başkan adayı, 30 Mart-1 Haziran arasında hiçbir seçim çalışması ve miting yapmamıştır. Buna rağmen MHP 843 oy almıştır. Bu fanatik oyların sayısı başka illerde daha farklı oranlarda olabilir. Eğer Yalova’da ikinci parti MHP olsaydı, bu durum CHP açısından da böyle olacaktı. Bunun için başta bu iki parti olmak üzere toplumun bütün katmanlarının benimseyeceği ve içine sindirerek “bu benim adayım” diyeceği, AKP’den, hatta ılımlı ve birlik yanlısı Kürtlerden de oy alabilecek “partilerüstü” bir “çatı adayı” ile seçime gitmek şart olmuştu. Ancak böyle bir adayla ikinci turda seçimi kazanmak mümkündü. Aksi takdirde kaybetmek mukadderdi.
Bunun için muhalefetin, parti taassubundan ve bencil duygulardan sıyrılarak seçmiş olduğu; millî, manevî ve evrensel değerlere bağlı, Osmanlıyla, dinle, Atatürk’le ve Cumhuriyet’in devrimleri ve ilkeleri ile savaşı olmayan, hoşgörü sahibi ve uzlaşmacı yapıda  partilerüstü bir Cumhurbaşkanı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu Türk milleti için büyük bir şanstır. Unutmayalım, fırsatın kazası olmaz ve son pişmanlık fayda etmez.