Türkmeneli bölgesindeki Türkçe eğitim veren okullardan dereceyle mezun olan bir grup öğrenci, İstanbul'da yerleşik Türkmeneli Stratejik Araştırma ve Düşünce Merkezi'nin davetlisi olarak, 18-28 Ağustos 2015 tarihleri arasında İstanbul'da konuk edildi.
Bilindiği üzere 2003 yılından itibaren Irak'ta Türkçe anadilde eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlayan Türkmen okullarından Barış Lisesi büyük bir kıvançla ilk mezunlarını bu yıl vermiştir. Irak'taki siyasi kargaşa, olumsuzluklar ve istikrarsızlıktan etkilenmelerine rağmen 2015 yılında yapılan üniversite giriş sınavlarında (Bekılorya imtihanı) Kerkük Barış Lisesi'nden başarılı olan öğrenci sayısı 272 kişi olmuştur. Bu öğrencilerden Muhammet Abdulmecit Muhammet isimli öğrencimiz 100 tam puan üzerinden 99,4 alarak Irak genelinde 5. sırada yer almıştır. Mezun olan diğer öğrencilerin % 15'i de 90 ve üzerinde puan alarak Irak genelinde çok büyük bir başarıya imza atmışlardır. Elde edilen bu başarılar Türkmen toplumu arasında Türkçe ana dilde eğitim veren eğitim kurumlarına karşı yaratılan yaygın kanaati de değiştirmiştir.
Faydalı ziyaretler
------------------------
Araştırma Merkezi'nin, derece ile mezun olan öğrenciler için düzenlediği ödüllendirme gezi programının temel amaçları arasında; bundan sonraki eğitim hayatlarında da motivasyonu sağlamak ve onları vizyon sahibi yapmak, bu organizasyonu geleneksel hale getirerek daha sonra mezun olacak öğrencileri de teşvik edip Türkmeneli bölgesinde Türkçe eğitim veren Türkmen okullarındaki eğitimde başarı seviyesinin yükseltilmesine vesile olmaktır. Diğer taraftan bu başarılı gençlerin bir kısmı için Türkiye'de yerleşik üniversitelerde burslu olarak eğitim alabilmeleri için de görüşmelerimiz devam etmektedir.
Üç Türkmen öğretmenin de eşlik ettiği öğrenci gurubu sırasıyla: Bengütürk Televizyon kanalının canlı yayınına katılmaları hem öğrenciler arasında ve hem de de Türkmeneli toplumunda bir heyecan yaratmış ve ilgi ile de izlenmiştir. 21 Ağustos tarihinde Yeniçağ Gazetesine yapılan ziyaretin ertesi gün gazetede sürmanşet olarak yayımlanması çocuklarımızı ziyadesiyle sevindirmiş ve en fazla okunan haberler arasında yer almıştır. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ziyaretinde Vakıf Başkanı ve diğer yetkililer tarafından Türk Dünyası hakkında verilen bilgiler ise öğrencilerin hissiyatını zirveye çıkarmıştır.Öğrencilerimizin Türkmeneli İnsan Hakları Derneği ve Türkmeneli Kadınlar Derneği gibi sivil toplum örgütleri ile Aydın Üniversitesi'ni de ziyaret etmiş ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Öğrenci gurubu İstanbul Vilayet makamında da kabul edilmişlerdir. Öğrencilerimizin TRT İstanbul Radyosu'na yaptıkları ziyarette canlı yayına katılarak eğitim ve kültürel konularda sorunlarını dile getirmişlerdir.
Öğrenciler desteklenmeli
----------------
Ortak coğrafya, dil ve teknik bilgi bir toplumun millet olarak varlığı, bekası ve geleceği açısından vazgeçilmez ana etmenlerin başında yer almaktadır. Öte yandan Türkmen bölgelerinin yerleşim merkezleri yıllardır her türlü demografik baskılar altında varlıklarını güçlükle idame ettirmektedirler. Bu iki husus dikkate alındığında özellikle eğitimin ve yetişmiş insanın toplum için ne kadar önemli ve gerekli olduğu gerçeğinden yola çıkarak Türkmeneli bölgesindeki veliler ve aile reislerinin Türkçe olarak ana dilde elde edilen eğitim hakkını kullanmada azami derecede özen göstermeleri hem milli ve hem de insani bir görevdir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın Türkçenin yanı sıra ikinci ve hatta üçüncü bir lisan öğrenmeleri kültürel bir zenginlik olacaktır.
Bölgeden alınan bilgilere göre bazı eksikliklerin giderilememesi veya gecikmeli olarak çözümlenmesi ister istemez eğitim kalitesini olumsuz etkilemektedir. Her ne kadar bu sorunlar elde olmayan nedenlerden kaynaklanmış olsa da gerekli olan önlemlerin bir plan ve program dahilinde ele alınıp yürürlüğe konulmasının faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu kapsamda kaliteli eğitimin sağlanması için vasıflı ve ihtisas sahibi öğretmenlerin istihdam edilmeleri doğru olacaktır. Sürekli elektrik sorunu bulunan bir ülkede okullarımızın jeneratöre sahip olmaması, fizik, kimya ve biyoloji laboratuarlarının hiç olmaması ne kadar acı bir durumdur. Maddi imkanları zayıf olan öğrencilerin kılık kıyafet ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması ve lise öğrencilerine tek tip kıyafet giyiminin sağlanması bir çok yönden faydalı olacaktır. Kerkük'e bağlı Leylan, Altunköprü, Yahyaoava gibi yerleşim yerlerinden eğitim için Kerkük merkezine gelecek öğrencilerin ulaşımlarının sağlanması da faydalı olacaktır. Bu vesile ile eğitime katkı sağlayan Kerküklü işadamlarından oluşan gruba ve Türkmen okullarına çocuklarının kaydını yaptıran cesur ebeveynlere ne kadar teşekkür edilse azdır. Sevgili çocuklarımız teşvik edilmeli, motive edilmeli her yönden desteklenmelidir. Hepsinin yolları açık olsun.