KKTC bağımsızlık sevincini yaşıyor

KKTC bağımsızlık sevincini yaşıyor

KKTC bağımsızlık sevincini yaşıyor

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 26. kuruluş yıl dönümünü coşkulu törenlerle kutladı. Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda protokolün katılımıyla geçit düzenlendi. “Türk Yıldızları” da gösteri uçuşu yaptı.

KKTC’de 26. yaş gururu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 26. kuruluş yıl dönümünde Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda protokolün katılımıyla resmi geçit düzenlendi. Türk Yıldızları da gösterileriyle büyüledi

Haber: Fatih ERBOZ
KKTC’nin 26. kuruluş yıl dönümü Türkiye ve Yavru Vatanda kutlandı. KKTC’de Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaresmi geçit töreni  düzenlendi. İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep ile tören birliklerinin denetleyerek, halkın bayramını kutladı. KKTC’nin tüm bölgelerinde de kuruluş yıl dönümü nedeniyle eğlence ve gösteriler düzenlendi.

Türk Yıldızları’ndan gösteri

Türk Hava Kuvvetlerine bağlı “Türk Yıldızları”, resmi geçiş sırasında, tören alanı üzerinden uçarak gösteri yaptı. Türk yıldızları öğleden sora da Girne’de halka açık gösteri sundu. Resmi geçitle sona eren törende, Mehter Takımı, protokol tribününün önünde konser verdi.  Bu arada, KKTC’nin kuruluşunun 26. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Gelibolu Firkateyni, Doğanay Denizaltısı ve Bandırma Korveti, Girne’ye gelerek demir attı. Girne Yat Limanı açıklarına demirleyen Gelibolu Firkateyni ve Girne Turizm Limanına demirleyen Doğanay Denizaltısı belli saatlerden halkın ziyaretine açık tutuluyor.

İzmir ve Mersin’de de kutlama

Öte yandan, KKTC’nin  kuruluşunun 26. yıl dönümü Mersin’de de kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda, dernek, kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı törende, Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.  KKTC Mersin Konsolosu Oya Tuncalı, törende yaptığı konuşmada, “Büyük özveri ve güçlükler içinde kurduğumuz ve yaşattığımız KKTC, atalarımızın genç kuşaklara bir armağanı ve emanetidir. Kıbrıs Türkleri büyük bir cesaret ve kararlılıkla Cumhuriyetimize sahip çıkmakta, varlığını ve haklarını korumaya çalışmaktadır” dedi.  İzmir’de de kutlamalar yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ege Ordusu Karargahından Tuğgeneral Naim Bağbüroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, KKTC İzmir Muavin Konsolosu Remziye Şefik, İzmir Muharip Gaziler Derneği üyeleriyle çeşitli dernek ve siyasi parti temsilcileri katıldı.


Egemenlik asla terk edilemez
KKTC’nin sivil toplum örgütü Kıbrıs Türk Platformu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıl dönümünü Türk bayrakları ve Atatürk posterleri açarak kutladılar. Platform üyeleri, ayrıca  “Mehmetçik Kıbrıs’taki barışın teminatıdır”, “KKTC sana canım feda” ve Mustafa Kemal  Atatürk’ün “Alınmış Egemenlik hiçbir sebep ve suretle terk ve iade edilemez. Tevdi edilemez” sözünün yer aldığı pankartlarla, KKTC’nin Rumlar’a peşkeş çekilmek istemesine tepkilerini gösterdiler. Bu arada, Törende Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek birer konuşma yaptı. Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için “çok yoğun, ama temkinli” bir uğraş verdiklerini söyledi. Cemil Çiçek de konuşmasında, Kıbrıs meselesini Türkiye’nin AB politikasının önüne koyarak “Ya Kıbrıs, ya AB” diyenlere, Türkiye’nin “sonsuza kadar Kıbrıs Türkünü tercih ederek” cevap vereceğini kaydetti. Kıbrıs’ta çözüm istediklerini, ama bunun “her şeye rağmen çözüm” olmadığını vurgulayan Çiçek, “Kıbrıs Türkünün meşru haklarından vazgeçmesiyle sonuçlanabilecek bir çözüm, bizim arkasında olduğumuz bir çözüm değildir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul etti. Kabule KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katıldı.

 

Denktaş: Anadolu bizim gücümüzdür
KKTC Dış Basın Birliği’nin, KKTC’nin 26. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde “Cumhuriyetin 26. Yıldönümünde KKTC ve Türk Medyası” konulu panel, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Panelin açılışını KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş yaptı. Denktaş, burada yaptığı konuşmada, Türk basınının ulusal bir konu olan Kıbrıs konusunda hükümet üzerinde baskı yapmadığını ifade ederek, “Bugün KKTC’nin varlığı ve yokluğuyla karşı karşıyayız. Rumlar’ın haksız bir şekilde AB’ye alınmasıyla karşı karşıyayız” dedi. Denktaş, “mega Türk basını” olarak nitelediği Türkiye’deki bir kısım medyanın, Annan Planı dönemindeki yayınlarına atıf yaparak, Kıbrıs sorununun heyecanla Türk halkına basınının kabul ettirdiğini, o dönem bunun olmadığını kaydetti.

Dünyaya duyurulmalı
Denktaş, ilk kez Annan Planı’ndan sonra güvence konusunun gündem maddesi durumuna getirilmesini de eleştirdi. Denktaş, “İngiltere’nin Kıbrıs’ta yaptığı kalleşliklerden sonra şimdi garanti anlaşmasını Rumlar’ın istediği şekile sokmaya çalıştığını, Türkiye ve basından buna da ses verilmediğini” ifade etti. Denktaş, basının Kıbrıs sorununun Türkiye için güvenlik, haysiyet ve ulusal bir konu olduğunu, bunlardan vazgeçilemeyeceğini dünyaya duyurması gerektiğini kaydetti. Anadolu’nun Kıbrıs konusuna olan ilgisine de değinen Denktaş, “Anadolu bizim gücümüzdür” dedi.