Kızılderililer Türk mü?

Kızılderililer Türk mü?

Kızılderililer Türk mü?

New York’ta her iki tarafın da katılacağı panelde Türkler ile Kızılderililer arasındaki bağ tartışmaya açılacak.

Kızılderililerin Türk olduğu yönündeki iddia, ilk kez her iki tarafın da katılacağı bir zirvede ele alınacak  Zirve, ABD’deki İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği İÜMEZUSA’nun başkanı Ali Çınar’ın girişimiyle gerçekleşecek. Türk ve Kızılderili kökenli Amerikalı tarihçilerin katılacağı panelde Türkler ile Kızılderililer arasındaki benzerlikler topluma aktarılacak. Ali Çınar, New York’ta 26 Ocak’ta Türkevi’nde yapılacak panelle ilgili olarak, “Yıllardır Türk ve Kızılderililerin benzerliklerini ve bağlarını konuşuruz. Şimdi bu bağların ne olduğunu öğreneceğiz” dedi.

Dillerdeki ortak kelimeler
Kızılderililerin Türk olduğunu öne sürenler, gelenek benzerliklerin yanı sıra dillerdeki ortak kelimeleri de delil olarak ortaya koyuyor. İşte o kelimeler: “Yatkı: Ev, yatılan yer, Dodohişça: Dudak, Lı-ık: Vatan, ili, Tamazkal: Hamam, temiz kal, T-sün: Uzun, Hogan: Kerpiç ev, Hopan, Missigi: Mısır, Tepek: Tepe, Hu: Selam, Tete: Dede, Türe: Türe, Töre, Atış-ka: Ateş, Yanunda: Yanında, Aş-köz: Yemek, Tapa: Tuba, Yu: Su, yu-mak, yıkamak, İldiş: Dişleme, Kün: Gün, Tepek: Tepe, Kuşa: Kuş, Köç: Göç”

Kayseri’de Lakota bürosu
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Türk Eğitim-Sen üyesi bir grup öğretmen, kurdukları çadırda temsili olarak ’Lakota Cumhuriyeti Konsolosluk Bürosu’nu açtı. Yüzleri boyalı öğretmenler katledilen Kızılderililer için1