Kızartmalar, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip. Öyle ki anne elinden çıkmış patates kızartmasından bol soslu şakşukaya, kabak kızartmasından hamur işlerine kadar birçok tarif ile sofralardaki yerini alıyor. Ancak kızartmalar bazen fazla yağ çekebiliyor. Neyse ki kızartmaların daha az yağ çekmesi ve buna bağlı olarak lezzetinin artması için bazı püf noktalar bulunuyor. İşte, kızartmaların yağ çekmemesi için uygulayabileceğiniz püf noktaları...
KIZARTMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE ÖNLEM ALIN
- Öncelikle ısıya dayanıklı yağlar seçmelisiniz. Zeytinyağı ve fındık yağı, bu tür yağlara örnek olarak gösterilebilir.
- Kalın tabanlı tavaları ve tencereleri tercih etmelisiniz. Ayrıca ısıya dayanıklı araç gereçler kullanmalısınız.
- Yağı ocakta iyice kızdırmalısınız. Acele edersiniz yiyecekler çok fazla yağ çeker.
- Kızartacağınız ürünleri azar azar pişirin. Hepsini tek seferde kızartmaya çalışmayın.
PATATES KIZARTIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden biri olan patates kızartmasının yağ çekmemesi için şu adımları izleyebilirsiniz.
- Kızartma için yeşillenmemiş taze patatesleri tercih etmelisiniz.
- Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker.
- Kızartma yağını iyice kızdırın.
- Patatesleri havlu kağıtla kurulayıp yağın içerisine bırakın ve çok uzun süre pişirmeyin.
PATLICAN VE KABAKSIZ OLMAZ
- Patlıcanları alacalı olarak soyun.
- Doğramadan önce soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletin.
- Dilimleyip yeniden tuzlu suyun içerisine koyun.
- Kızartma işleminden önce patlıcanların suyunu süzüp kağıt havluyla kurulayın.
- Patlıcanları kızgın yağın içerisine attıktan sonra birkaç dakika geçince kevgir ile yağını süzdürerek alın.
- Kabaklar için ise patates kızartmasındaki yöntemi izleyebilirsiniz.
HAMUR İŞİ KIZARTIRKEN DİKKAT
- Hamur işlerinin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
- Hamuru kızartacağınız yağın ilk kez kullanılıyor olması gerekir.
- Hamurları kızgın yağın içerisinde kısa zamanda kızartın ve alırken yağını süzdürün.
Son olarak biber, domates ve bamya gibi sebzeleri kızartırken paneleme işlemi yapmalısınız. Bu şekilde sebzeler daha az yağ çeker. Ayrıca bunun için yağın içerisine 1 tatlı kaşığı sirke koyabilirsiniz.