Kıyamet yakın!

Kıyamet yakın!

Kıyamet yakın!

Amerikalı kutup uzmanları, kuzey yarımkürede denizlerdeki buzların şimdiye kadar ölçülmüş en düşük seviyede olduğunu açıkladı. Düşüşün yaz sonuna kadar iyice artacağı ve giderek hızlanacağı ifade edildi. Illinois Üniversitesi’nden William Chapman, “Bugün Kuzey yarımkürede denizlerdeki buzlu bölgede tarihin en düşük seviyesi rekoru kırıldı” dedi. Halen bir ay ya da daha fazla bir süre erimenin devam edeceğine işaret eden Chapman, yaz sonunda 2005 senesindeki rekorun iyice gerilerde kalacağını kaydetti. Tüm kutup bölgesinde buz erimeleri konusunda durumun çok trajik olduğunu belirten bilimadamları, önümüzdeki 7 yıl içinde riskli bölgelerde doğal afetlerin artacağı uyarısında bulundu. 

Karalar su altında kalacak
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA yetkililerinin yaptıkları açıklamada, Grönland’da eriyen buzların, yılda 4.5 tril-yon litre suyun oluşmasına yol açtığı belirti-liyor. Peki ortaya çıkan su fazlalığı nereye akacak? Yapılan ölçümler, deniz seviyesinin yükseldiğini gösteriyor. Buzulların erimesi sonucu artan deniz suyu seviyesinin, pek yakında üzerinde yerleşim olan karaların su altında kalmasına neden olacağı düşünülüyor. Çevre örgütü Pew Center’a göre, ABD kıyılarındaki 23 bin 700 kilometrekare, yani neredeyse Trakya büyüklüğünde bir alan sulara gömülecek. Deniz seviyesinin
yükselmesinin diğer bir sonucu da, kıyılara yakın tatlı su kaynaklarındaki tuz oranının artması olacak. 

Kuzey yarımküredeki buzların şimdiye kadar
görülmemiş en düşük seviyede olduğu belirtildi

Asıl ısınma 2009’da!
Çevre uzmanları, küresel ısınmanın 2009 yılından sonra artacağı tahmininde bulundular. Küresel ısınmanın, 21’inci yüzyılda karbon gazı salımının etkisiyle artacağı yönündeki genel uyarının yanında, 2005 yılını takip eden 10 yıl içindeki olasılıklara değinen İngiliz bilim adamlarının raporunda, insanın neden olduğu küresel ısınmadan ziyade, doğal etkenlerin sebep olduğu iklim değişikliği üzerinde duruldu. Tahminde bulunmak için, El Nino ile okyanus sirkülasyonundaki diğer dalgalanmalarla ısı üzerinde çalışmalarda bulunan uzmanların Science dergisinde yayımlanan raporuna göre, dünya gerçek ısınmayla 2009 yılında tanışacak. 2009’a kadar ise doğal güçler, insanın yol açtığı tahmini ısınmayı dengeleyecek.