Kitlesel yok oluşun içindeyiz… Bilim insanları uyardı: Süreç çok hızlı işliyor

Kitlesel yok oluşun içindeyiz… Bilim insanları uyardı: Süreç çok hızlı işliyor

Bilim insanların yaptığı araştırmalara göre, 6. kitlesel yok oluş sürecinin içerisinde olunduğu ve yok oluşun düşünülenden daha hızlı gerçekleştiği ortaya konuldu.

İndependent Türkiye’de yer alan habere göre, uzmanlara göre iklim değişikliği de bu yok oluş sürecini hızlandırıyor. Pazartesi günü yayımlanan yeni bir çalışmaya göre 6. kitlesel yok oluş gelecekteki bir risk değil, tam da şimdi gerçekleşiyor.

Bilim insanları kitlesel yok oluşun düşünülenden daha hızlı gerçekleştiğini ve bunun insanların hatası olduğunu ortaya koydu.

Hâlihazırda yüzlerce türü yeryüzünden silen insanlar, bundan daha fazlasını da vahşi yaşam ticareti, kirlilik, habitat kaybı ve toksik maddelerin kullanımıyla yok olmanın eşiğine getirdi.

Öte yandan Ulusal Bilim Akademisi Bildirileri (PNAS) adlı bilimsel dergide yayımlanan bulgular, türlerin ölüm oranının son yıllarda hızlandığını gösterdi.

173 TÜRÜN NESLİ TÜKENDİ

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden ekoloji profesörü ve çalışmanın yazarlarından Gerardo Ceballos Gonzalez, 2001 ve 2014 yılları arasında yaklaşık 173 türün neslinin tükendiğini söyledi.

Gonzalez ve ekibi, son 100 yılda 400'den fazla omurgalı türün yok olduğunu, normal evrim seyrinde bu yok oluşun 10 bin yılı bulacağını ifade etti.

Dünya tarihinde her biri bitki, hayvan ve mikroorganizma türlerinin yüzde 70 ila 95'ini yok eden 5 kitlesel yok oluş meydana geldi. 66 milyon yıl önce gerçekleşen son olayda dinozorlar yeryüzünden silindi.

Bu olaylara büyük volkanik patlamalar ya da göktaşları gibi yıkıcı çevresel değişimler neden oldu. Bilim insanlarına göre şu anda gerçekleşen 6. olayın nedeni ise insanlar.

CNN’e konuşan Gonzalez, “Bu tümüyle bizim hatamız” dedi.

YOK OLUŞLAR YOK OLUŞLARI GETİRİYOR

González ve meslektaşları, nesli tükenme eşiğine gelen türlerin çoğunun insanın etkisi altındaki bölgelerde yoğunlaştığını söyledi. Üstelik bir türün kaybolması, ekosistemdeki herkesi etkiliyor ve başka türlerin neslinin de tükenmesine yol açıyor. Ancak bu durum insan türünün yaşamını da kötü etkiliyor.

Araştırmacılara göre mevcut korona virüs krizinin insanın doğaya yönelik tahribatının nasıl geri tepebileceğini gösterdi.

İlgili Haberler