Kitaplara yüzde 300 zam yapan 400 özel okula ceza yağdı

Kitaplara yüzde 300 zam yapan 400 özel okula ceza yağdı

Bazı özel okullarda kitap fiyatlarının 60 bin lirayı bulması velileri isyan ettirdi. Milli Eğitim Bakanı Tekin, kitaplara yüzde 300 zam yaptığı tespit edilen 400 özel okula ceza verildiğini söyledi.

Bazı özel okulların kendi dağıttığı ders kitaplarına yüzde 300’e varan zamlar büyük tepki çekti. Veliler, gelen fahiş zamlara karşı ne yapacağını şaşırırken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den açıklama geldi. Bakan Tekin, kitaplara yüzde 300 zam yapan 400 okula ceza verildiğini söyledi.

Bakan Tekin özel okulların sattığı kitaplarla ilgili şunları söyledi:

"Okullar kendi kitaplarını öğrencilere verebilir, fakat bu kitapları sisteme girmeleri gerekiyor. Örneğin okul bu sene 20 bin liraya kitap sattıysa onu sisteme girecek ki biz seneye yapacağı fiyat artışını takip edebilelim. Fakat bazı okullar, havale, EFT ya da benzeri yollarla ücret alıyor. Bunlar suç.Önümüzdeki sene enflasyon artı yüzde beş; bu fiyatın üstüne çıkamazsın diyoruz. Bu oranın üstüne çıkanları fahiş fiyat olarak kabul ediyoruz. Şu an yaklaşık 400 civarında okul, yüzde 300’ün üzerinde zam yapmış onlara hemen gerekli cezaları verdik."

500 OKULA HAYALET SINIF CEZASI

Geçtiğimiz sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 okula ceza yapıldığını belirten Tekin, "Bu tür yapılar varsa yine gereken cezaları vereceğiz." dedi.

Bakan Tekin, "Lise sona geçen öğrencilerin önemli bir kısmı üniversite sınavına hazırlık için açık liseye geçiyor ve merdiven altı kurslara gidiyordu. Biz göreve başlar başlamaz bu kapıyı kapattık. Mesela çocuk, 9. sınıfta 'ben açık liseye gideceğim' diyorsa buna karışmayız. Ama 9. sınıfta fen lisesine gidip kayıt yaptırıyor, dolayısıyla başka bir çocuğun oraya yerleşmesini engelliyor, 12. sınıfa geçince de 'ben açık liseye gidiyorum' diyor. Oraya artık nakille de öğrenci alamıyoruz. Sonra hayalet sınıflar çıktı. Hayalet liselere çok ağır yaptırımlar uyguluyoruz." açıklamasında bulundu.