Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, yazıt biliminde açtığı çığırla ve “İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” adlı dev eseriyle hem İpek Yolu’nun hem de Çin’deki eski Türk anıtlarının ve yazıtlarının “kılavuzu” oluyor.
İpek Yolu, uygarlığın dünyadaki biricik ortak coğrafyasıdır. Uygarlık pek çok etkileşimle oluşur. Bu yolun bütün kavşaklarında Türk uygarlığının olduğunu kabul etmeyenlerin önyargılarını bir yana bırakıp Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın, “İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” adlı kitabına bakmaları gerekir. Tarih bütün oyununu coğrafyada sahneler. Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, Asya coğrafyasının âdeta her karışında Türk tarihinin izlerini arayan ve aradıkça bulan, buldukça onları belgeleyip arşivleyen, bunlarla da yetinmeyerek içeriğini anlam düzeyine çıkartıp açıklayan, tarihi güncelleyip ona daha da anlaşılırlık kazandıran bir bilim eridir. Cengiz Alyılmaz, tarihsel belge ve yazıtları yalnız açıklamakla kalmıyor, onların korunması için büyük çaba harcıyor; başka araştırıcıların kullanımı için bütün kapıları ardına dek aralıyor. Bulguladığı eserlerin gelecek kuşaklara da ulaşması için var gücünü ortaya koyuyor.
Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın “İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” adlı 656 sayfalık kitabı, Asya coğrafyasındaki büyük alan çalışmasının somut bir ürünü olarak 2015 yılında Atatürk Üniversitesi tarafından yayınlanarak araştırmacıların hizmetine sunuldu. Eserde, tarihî veri olarak, kaya üstü betikler (tasvir - petroglif); dikili, damgalı ve tasvirli taşlar; kurganlar, mezarlar, mezarlıklar, türbeler, heykeller, heykelcikler; tapınma yerleri ve dinî ziyaret alanları; eski kent kalıntıları, mimarlık eserleri; çeşitli kullanım ve bezeme gereçleri; yazılı eserler bölümlendirilerek inceleniyor. Alt başlıklarla obje ve malzemenin önemi hakkında ayrıntılı bilgiler veriliyor.
Türk kozmolojisine ve mitolojisine kaynaklık edecek olan pek çok kalıta kitapta büyük oranda yer veriliyor. Kaya üstü tasvirlerle ilgili ortaya konulan incelemeler sonucunda Turfan, Altay ve Hutubi bölgeleri ile Asya, Kafkasya ve Anadolu coğrafyasındakiler aynı kare içinde yan yana getirilerek, aralarındaki biçim ve içerik benzerliği en açık biçimde okuyucuya sunuyor.
Türklerde görülen çene bağlama geleneğinin Prof. Dr. Alyılmaz tarafından mumyalarda da saptanması yapılan çalışmanın bilimsel boyutunun derinliğini gözler önüne seriyor. Bir şehir efsanesi hâline getirilen “Beyaz Piramitler”, Prof. Dr. Alyılmaz tarafından açıklığa kavuşturuluyor ve Tangutlara ait mezarlar olduğu belgeleniyor; 9 büyük anıt mezar tespit ediliyor. (Kök)Türk harfli yazıtlar, kâğıda yazılı (Kök)Türk harfli belgeler ve kitaplar, yabancı dillerdeki yazıtlar, Uygur harfleri ile yazılmış eserlerle pek çok yazıt hakkında görsellerle desteklenen ayrıntılı bilgi sunuluyor. Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın Çin’in farklı bölgelerinde tespit ettiği kurganlara, anıt mezarlara, balballara, oboolara, kaya üstü resimlere, kuyrukları düğümlü atlara, üzerinde binicisiyle birlikte Türk at heykellerine; metal ok uçlarına (ki kanımca uygarlığın en önemli göstergelerinden birisi demirin eritilmesi, işlenmesi), üzengilere, gemlere; üzerleri tamgalı döküm kazanlarına, baltalara, bıçaklara, kamalara, kesici aletlere, süs ve kullanım eşyalarına, şehir kalıntılarına ait görüntüler insanın aklını başından almaya yetiyor.
Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, bize, zaman zaman bakıp da görmediklerimizi gösteriyor ya da görünür, erişilebilir kılıyor. Belki de ömrümüzce hiç gidemeyeceğimiz yerlerdeki bulgularını 576 fotoğrafla belgeleyip ete kemiğe büründürüyor, dillendiriyor, anlamlandırıyor, açıklanır bir duruma dönüştürüyor. Cengiz Hoca, yazıt biliminde açtığı çığırla ve “İpek Yolu Kavşağının Ölümsüzlük Eserleri” adlı eşsiz kitabıyla hem İpek Yolu’nun hem de Çin’deki eski Türk anıtlarının ve yazıtlarının “yorçısı” / “kılavuzu” oluyor.
Unutmayalım ki, bir taşın üzerinde bir ileti varsa o ileti onu yazana geçmişten, atalarından geliyordur. O da onu çözümleyerek kendi gününden geleceğe aynı iletiyi gönderiyordur; yazıyordur. Bizlerin görevi ise O iletiyi geleceğe taşımak. Tarih doğru öğrenilsin istiyorsak bizim de iz bırakmamız gerekecektir. İşte Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, bu kitabıyla böylesi bir izi hem de çok belirgin biçimde bırakıyor geleceğin tarihine.
(İletişim: 0535- 253 82 72) Veysel Dinler
*
Türk doğmak ve Türk olmak
Nevzat Kösoğlu, “Türk Kimliği ve Türk Dünyası” kitabında konuya bakışını şu cümlelerle ifade ediyor:
“Ziya Gökalp ve ardından gelen bütün Türk sosyologları içinde, milletimizi ırkî bir birlik olarak târif ve telkin eden olmamıştır. Bir dönemin kısa bir heveskârlık gösterilerinden gayri, Türkiye Cumhuriyeti hükûmetlerinin ırkçı herhangi bir politika izlediği görülmemiştir. Bugün de, azınlık ırkçılığı peşindeki münferit ve önemsiz iddialar bir yana bırakılırsa, ırka dayalı bir milliyet iddiası güden âlim yahut havas zümrelerini tanımıyoruz. Dinlerinden dillerine, çocuk yetiştirme usûllerinden türkülerine kadar Türk kültür çevresi içinde olanlar Türk olurlar; Türk oldukları için de Türk sayılırlar. Ortak geçmiş şuuru, geleceği birlikte kurma irade ve heyecanı, hem yukarıda ifade edilen ortak kültür çevresi içinde olmalarından doğar, hem de bu kültür çevresine intibak kabiliyetini besler. Böylece, hangi ırktan olurlarsa olsunlar, aynı kültür çevresi içinde yaşayanlar, aynı heyecan ve değerleri paylaşarak bir millet haline gelirler. Dünyada hiç bir milletin saf ırk iddiası olamayacağı gibi, saf kültür iddiası da olamaz. Ancak bu, ortak bir hayat üslûbunun, bir millî kültürün olmadığı anlamına gelmez. Kültürler, unsurları itibariyle zengin bir çeşitliliği barındırırken, iman ve üslûplarıyla bütünlük içinde ve millî olurlar.”
Kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:
* Bir Kelime, Bir Medeniyet n Türk Kimliği Çevresinde n Kimlik-Kültür-İsimlendirme n Osmanlı ve Türk Kimlikleri Ayrı mı İdi? n Mozaikçilik ve Irkçılık n Türk Tarihi Ne Zaman Başladı?
* Anadolu’nun Türkleşmesini Beyan Eder n Devlet ve Teokrasi n Hun İmparatorluğu Devlet mi İdi? n Türküler Kimin? n Tarih Nasıl Yazılmalı? n Kültürel-Millî Kimlik n Kişisel ve Öznel Kimlik n Millî Kültür-Mozaik-Etnik Gurup n Fesin Türklüğü Yahut İmam Bayıldı n Mümin Bir Mütefekkirin Ruh Dünyası n Zor Dönemlerin Aydınları n Türk Dünyası ve Türk Kültürünün İmkânları n Türkistan Türk Topluluklarının Millî Meselesi
*Türk Dünyasında Yeni Yükselişin Meseleleri n Türk Tarihi ve Balkanlar
Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50
*
Tarihte Yolculuk
Tarih öğretmeni Oktay Fakıoğlu 7. kitabı, “Tarih’te Bugün”ü şu cümlelerle takdim ediyor: Geçmiş hepimizin ortak yaşamıdır ve hepimizden izler taşır. Türk, İslam ve dünya tarihinde izbırakmış isim, olay ve olgulardan yola çıkılarak hazırlanmış bir tarih gezintisidir bu kitap. yazarken seçme yaptık, çünkü bir kitaba sığmayacak kadar çoktur insanlığın yaşadıkları. Kendi kimlik, tarih ve kültürümüzde yer etmiş kişi ve olayları özenle seçtik. Aynı titizlikle onlar hakkında ana hatlarıyla bilgilendirme yoluna gittik.
Bayrak Yayıncılık Tel:(0536) 418 37 19
*
Çocuklar büyürken
Şermin Çarkacı’nın “Kötü Alışkanlıklara İyi Öneriler” kitabını okuduğunuzda, tüm anne babaların ortak dertlerine şahit olacaksınız. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak için gerçek hayatta denenmiş tüyoların arkasındaki masallar, çocuklarınızın kötü alışkanlıkları yenmesi için sizlere bir rehber, onlara ise bir örnek olacak... Oyuncu Anne’den tüm anne ve babalara iyi öneriler var bu kitapta. Şermin Çarkacı, hemen hemen her çocuğun yaşadığı benzer problemlere alışık olduğumuz o iyimser gözlüklerini takarak bakıyor.
Elma Yayınevi Tel:(0312) 417 72 73