Gazeteci yazar Saygı Öztürk yeni kitabı, “Tutanaklarla Kozmik Odanın Esrarı”nda Türkiye’yi ayağa kaldıran ‘düzmece’ suikast tertibinin arka planına belgelerle ışık tutup gerçekleri günyüzüne çıkarıyor.
Saygı Öztürk’ün bu önemli araştırmasına yazdığı önsözde gördüğü belgeler karşısında hayretini gizleyemeyen usta gazeteci Emin Çölaşan şu değerlendirmeyi yapıyor:
Kitabı okuyunca gerçekten şaşırdım. Ülkemizin nasıl yalanlarla, düzmece olaylarla yönetildiğini, insanlara nasıl iftiralar atıldığını bir kez daha görmüş oldum. Bülent Arınç’a iki subay ve dolayısıyla Türk ordusu tarafından düzenleneceği iddia edilen suikast olayı baştan sona bir safsata idi, yalanlara dayanıyordu. AKP iktidarının, 2009 yılında böyle bir yalana ihtiyacı vardı... Çünkü Türk ordusunun tasfiye süreci ile Balyoz davasının ilk adımları o sırada atılıyordu.
Kamuoyuna üfürdüler: İki subay, Bülent Arınç’ı evinin yakınında pusuya düşürüp öldürmek üzere hazırlık yaparken yakalanmıştı! İkisi de Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlisi idi.
Bu yalanın arkasında çok önemli bir neden yatıyordu: Devletin ve askeriyenin en gizli bilgi ve belgelerinin saklandığı, doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı olan “Seferberlik Tetkik Dairesi” isimli kuruluşa ve oradaki kozmik odalara girip arama yapmak ve eğer mümkünse darbe belgelerini (!) ele geçirmek.
Bu olay baştan sona bir polis romanıdır. Perde arkasını ve işin bilinmeyen yönlerini bu kitabı okuyunca göreceksiniz. İnanılır gibi değildir.
Saygı, devletin arşivlerine girdi, kozmik oda belgelerini tek tek araştırıp inceledi ve ortaya bu dört dörtlük kitabı çıkardı. Polis romanı diye boşuna demiyorum...
Düzmece suikast olayı ile ilgili soruşturma açıldı ama beş yıl boyunca bitirilmedi! Defalarca yazdık, sorduk, yanıt gelmedi... Ve bilmece beş yıl sonra çözüldüğü zaman ortada herhangi bir somut bulgu yoktu. Daha doğrusu ortada suikast girişimi falan yoktu. Hepsi koca bir yalandı. Olayın içyüzünü, renkli ama yüz kızartıcı perde arkasını işte bu kitap bize öğretiyor.
Bir olayın A’dan Z’ye perde arkası. Tamamı bugüne kadar gün ışığına çıkarılmamış olan belgelerle... Dikkatle okuyun, roman gibi olayın baştan sona gelişmesini, kahramanlarını, kimlere nasıl bir rol biçildiğini göreceksiniz.
Şeytanın bile aklına gelmeyecek dümenler, yalanlar, kumpaslar, beyin yıkama mekanizmaları... Peki ama kozmik odalardan alınıp götürülen belgeler ne oldu, şimdi nerede onlar?..
Devletin ve askeriyenin en gizli bilgi ve belgeleri kimlerin elinde?
Bir bölümü adliye koridorlarında bir süre bekletildi...
Sonrası ise bilinmiyor!
Bilgi Yayınevi Tel:(0312) 434 49 98
*
Çocukluktan yansıyanlar
Kültür hayatımıza katkı sağlayan çalışmalarıyla takdir toplayan Mehmet Nuri Yardım’ın ilk kitabı “Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları” 9. baskısını yaptı. İlk baskısının yapıldığı 1986 yılından buyana büyük ilgiyle karşılanan kitabın aradan 30 yıl geçmesine rağmen aranır olması eserin kültür hayatımızdaki önemini gözler önüne sermeye yetiyor. Kitapta yer alan hatıraların, özellikle yazı dünyasına, edebiyat çevrelerine girmek istiyen öğrenciler ve okuyucular için büyük fayda sağlayacağını belirten Mehmet Nuri Yardım, bu çalışmasıyla kültür hayatımıza ve edebiyat araştırmacılarına da bir ışık tutmayı amaçladığının altını çiziyor.
Sevilen şair ve yazarlarımız nasıl bir çocukluk yaşadı, neleri merak edip, neyin özlemini çekti? İlk duyguları, mutlulukları, acıları, özlemleri... Nasıl bir aile ortamında yetiştiler, mahalle arkadaşları kimlerdi? Edebiyatçılarımızın yazdığı ilk şiirler, karaladıkları ilk deneme ve öyküler çevrelerinde nasıl karşılandı? İlginç olaylarla dolu yazı serüvenlerinden unutulmayanlar... Yayımlanan ilk çalışmalarını görünce heyecana kapıldılar mı? Karşılaştıkları olaylar zinciri, onları ne şekilde etkiledi? Hepsinin cevabı, bu kitapta...
Öğrenciler, şiir ve yazılarını severek okudukları edebiyatçıları, bu kitapla daha yakından tanıma fırsatı bulacak, çocukluk yıllarına tanık olacak ve onları daha çok benimseyeceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye ettiği ve 9. baskısı elinizde olan kitapta, okullarda okutulan 72 ünlü edebiyatçının fotoğrafları ve özgeçmişleri de yer alıyor. Mehmet Nuri Yardım’ın ilk kitabı olan “Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları”, kendi türünde de öncüdür. Renkli bir dünyanın şölenine katılmak isteyenler, bu keyifli yolculuğu çok sevecek.
Çağrı Yayınları Tel:(0212) 516 20 80
*
Romanımızın öncü kalemi
Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Berfin Bahar, Mayıs sayısında Cumhuriyet’in ilk aydın romancılarından Reşat Nuri Güntekin’i kapak konusu yaptı. Dergide yer verilen bazı yazarlar ve yazı başlıkları şöyle: * Nihat Taydaş / Reşat Nuri Güntekin’in yazınımızdaki yeri
* Mehmet Ergün / “Yeşil Gece”den “Gecenin Ötesi”ne *Arzu Kök / Kavak Yelleri ve Anadolu Aydını *Hürdoğan Aydoğdu / Reşat Bey’in Değirmeni* Davut Köksoy / Tiyatro aşkıyla yazılan roman: Son Sığınak n Mehmet Ulusoy / Ruslarda Türk kültür geni *Kemal Tek / Türk Kadını / Müspet-Menfi *Mehmet Genç / Edebiyatımızın gizli kahramanı: Bella Eskenazi
* Bedriye Korkankorkmaz / Adaletin, erdemin, merhametin bilgesi: William Faulkner
* Molla Demirel / Bremen Mızıkacılarının bir şefi oldu
*H. Hüseyin Yalvaç / Enver Gökçe’yi sömürmek n Cazim Gürbüz / Keten millî kültürümüzdü... * Serkan Fırtına / Tiyatro ve seyirci ilişkisi üzerine
* DENEME / ANLATI: Abdullah Gürgün H. Mehmet Ergün Rahim Gür Necmettin Bayraktar Tan Doğan * ÖYKÜLER: Reşat Nuri Güntekin (Oyun) Atiye Güner Tümüklü Yılmaz Çongar A. Gültekin Yazıcıoğlu Zeki Büyüktanır Erdost Akbaba Hülya Tozlu
Berfin Bahar Dergisi Tel: (0212) 513 79 00
*
Peygamberi anmak için
“En makbul dua Salat ü Selam” kitabı, bazı büyük velilerin Hz. Muhamed için vird edindikleri salât-ü selâmları içeren kapsamlı bir çalışmanın ürünü. Kitapta yer alan salât-ü selâmlar, anlamayı kolaylaştırması açısından Türkçe mealleriyle birlikte hazırlanmış. “Salât-ı Tefriciye”, “Salât-ı Münciye”, “Salât-ı Kemâliye”, “Salâtü’l-Fâtih” gibi bazı meşhur salavât-ı şerifeler ayrı ayrı başlıklar altında sunuluyor. Eser, özel ahşap kutu içinde iç kapağına basılmış Hilye ile ahşaptan yapılmış iki adet kokulu Taif gülü ile okura ulaşıyor.
Define Yayınları Tel:(0216) 522 11 44
*
Acılar içine işleyince...
Şiirleri; Töre, Türk Edebiyatı, Bozkurt, Berceste, Erciyes, Hatay’da Esinti, Kardelen, İnsanca gibi dergilerde yayınlan İbrahim Berber, kadîm Türk seslenişinden beslenen kendine has naif ve duru mısralarıyla okuru yakalıyor. Yer yer destansı, yer yer masalsı bir anlatımla bizi tarihin tozlu sayfalarından bugünün çağdaş ürperişlerine taşıyor. “Söyleyin Leyla’ya Beni Unutsun” kitabında bir araya getirdiği şiirleriyle, İbrahim Berber Türkçenin gür ırmağı şiirimize farklı bir sesle dâhil oluyor.
Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50