Araştırmacı yazar Eriş Ülger “Ümmid-i Aşkım Fikriye” adlı kitabıyla Atatürk’ün özel hayatından yeni sayfalar açarken onun hayatına girmiş bir kadının pek bilinmeyen portresini gün ışığına çıkarıyor.
Atatürk konusundaki çalışmaları ve eserleriyle tanınan araştırmacı yazar Eriş Ülger, yeni kitabında Fikriye Hanım’ın trajik sonuyla noktalanan bir aşkı, belgeler ışığında sayfalara dökerken bu trajediden arta kalan yürek burkucu şiirleri de okurlarıyla paylaşıyor. Mustafa Kemal, Fikriye Hanım, Latife Hanım üçgeninde yaşanan fırtınayı kaleme aldığı “Ümmid-i Aşkım Fikriye” adlı kitabını Eriş Ülger şöyle takdim ediyor: Fikriye Hanım, Gazi Mustafa Kemal Paşa için bazen bir gerçek bazen bir masaldır. Gazi, Fikriye’ye ihtiyaç duyduğu zaman, o süzgün bakışlı kadın hep yanındadır, emrindedir; kahvesidir, fincanıdır ve gerçektir. Ama zamansız bir anda göçüp gittikten sonra Mustafa Kemal için bir masaldır. Genellikle masallar hep mutlu sonuçlanır. Ama bu sadece masallarda böyledir. İleride halkı tarafından Atatürk soyadı armağan edilecek olan bu kahramanın, mutluluğu ve huzuru en çok hak ettiği zamanda, hayatına giren iki değişik karakterdeki kadın sayesinde kısacık ömrünün en kıymetli üç senesi heder olur gider. Zaferin ardından içine düştüğü savaş, alışık olduğu savaşlardan çok değişik, üç kişi arasında geçecek, vicdanları acıtan, can yakan, sonucunda kanla noktalanan amansız bir mücadeleydi. Şayet verilen sözler tutulup, yaşlı bir hanımın, evladına bıraktığı bir cümlelik miras çarpıtılıp da mirasın sahibine yanlış aktarılmasaydı, böyle bir savaş yaşanmayacaktı. Genç adam, ülkesine, olduğundan daha fazla faydalı olacak; İzmirli Hanım, kendine uygun bir eşle belki mutlu bir yaşam sürecek; Fikriye isimli genç ve süzgün bakışlı hanım da hayata kendi eliyle veda etmeyecekti. Ama tarih ‘şayet’lerle yazılmıyor... Bir yalnız adam, Çankaya Köşkü’nün o zamanki Ankara’nın bütün güzelliklerini gören balkonundadır... Bir ağustos sabahıdır... Güneş kendine has sükûneti içinde yavaş yavaş doğmaktadır... Bu yalnız adam, derin düşünceler içinde kâğıdı kalemi eline alır. Erkenden kendisini terk edip giden, onarılmaz acılar içinde bırakan, adını unutamadığı bir kadının arkasından yazmaya başlar. Yazdıkları bir şiir değil, bir ağıttır: “Bir hüzün gibi geldi geçti hayalimden / Şikâyetçi olmadı yorgun başımdan /Bambaşka bir lezzetti sunduğu kahve fincanından / Kaybolup gitmesi mümkün değil sızlayan vicdanımdan /İçsem de bir kadeh hayat iksirinden / Zamansız ayrıldım, bilinsin Fikriye’den / Bıkmadım ki doyayım o narin ellerinden / Ümmid-i aşkım saracak seni, cefakâr teninden.” (Mustafa Kemal / 26 Ağustos 1926 sabahı /Çankaya)
Bilgi Yayınevi Tel: (0312) 434 49 98
*****
Hayata dair sırlı hikayeler
İyilikleri yazan ve iyilikleri çoğaltan bir kalem olmak hedefiyle edebiyat yolculuğuna başlayan Bekir Tuncer Salihoğ- lu, “Sırlı Hikayeler” başlığı altında topladığı ilk kitabı, “Çakı Çakmak Ayna Tarak”ı şöyle takdim ediyor: Bu eser halkımızın gerçeklerini; derdini, kederini ve sosyal meselerini irdeleyen, yanan yüreklere tercüman olan; aşkı, çileyi, acıyı kısaca, insanî duyguları buram buram yaşatarak, hissettiren, sunan; farklı olaylar, ve duygu yoğunluğu ile içerisinde kendinizi bulabileceğiniz, gerçek hayat, sahnelerinin yansımasıdır. Yabancı ve tumturaklı kelimelerden arınmış, zengin kelime hazinesi, Türkçeye hâkimiyeti, günlük konuşma dili, akıcı, sürükleyici, şiirsel edebî üslubu; sahneleme, tasvir, betimleme ve karakterleri bilgi seviyelerine göre konuşturma özellikleri ile edebiyat öğretmenlerinin gönül huzuruyla öğrencilerine “tavsiye” niteliğindeki hikâyeler; kalbî hisler, samimi ifadelerle, kültürümüzden beslenen olay örgüsü, derin anlamlı ve seviyeli bir mercekle kaleme alınarak “edebiyat” erlerinin istifadelerine sunulmuştur. Sorumluluğunu üstlendiğim çevreme, yakınlarıma, öğrencilerin ne okuyabilir, hayal dünyasını nasıl renklendirerek zenginleştirebilirim diye dert edinenlerinin; rahatlıkla aile içerisinde bile okuyabileceği, okutturabileceği hikâyelerdir.
Reçete Yayınları Tel: (0212) 519 04 27
*****
Yazdıklarıyla yaşayanlar
Edebiyatı daha geniş anlamda sanatı, medeniyetin temeli kabul eden edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, 35 yıllık kalem çalışmalarının bir bölümünü ilk defa “Kalem Efendileri”nde buluşturuyor. Burada sözü edilen edebiyatçılar ve sanatçılar, bahsedilen kitaplar, gündeme taşınan konular, Türk düşünce ve irfan hayatının işaretlerini taşıyor, irfanımızın ışıklarını yansıtıyor. Geçmişten günümüze ulaşan, bugünden de geleceğe taşınacak olan temel değerlerimizin bir bölümü kalıcı olsun diye bir araya getiriliyor. Medeniyet odaklı bir bakışla dile gelen bu denemelerde, toplumu ayakta tutan manevî dinamiklere dikkat çekiliyor: Edebiyatımız, tarihimiz, şiirimiz, mîmârimiz, mûsıkîmiz, dilimiz, tezhibimiz, nakşımız, resmimiz, ebrumuz yani büyük sanatımız... Bu sanatlarla zinde, moralli ve umutlu olacağımıza, ayakta durabileceğimize inanan Mehmet Nuri Yardım, barış ve huzurun da bu ulvî meşgalelerle sağlanacağını düşünüyor. Kalem Efendileri ’bâki kalan bu kubbede hoş bir sâdâ’ bırakmak için yazıldı. Çağrı Yayınları arasında çıkan kitap, gelecek nesillere bugünden bir selamdır.
Çağrı Yayınları Tel: (0212) 516 20 80
*****
Uzak tarihte Türk izleri
“Gizlenen Türk Tarihi ve Hz. Muhammed” adlı kitabını, Türk tarihine Türk gözü ile bakmak adına kaleme aldığını kaydeden Muharrem Kılıç bu çalışması hakkında şu bilgiyi veriyor: Amacımız, Türk tarihini 1071 Malazgirt savaşı ile başlatan görüşe karşı, bilinen en eski kaynaklar dikkate alınarak, binlerce yıl öncesine dayanan gerçek Türk tarihinin kökenlerini araştırmaktır. Bu amaçla yola çıkılmış- tır. Bu çalışma için bir “Ön Türk Tarihi Araştırması” da denilebilir. Gerçekle karşılaşınca şaşırmamak mümkün değil.
İrfan Yayıncılık Tel:(0212) 518 38 66
*****
Türkçülüğün bayraktarı
Hüseyin Nihal Atsız, bir dönemin idolüdür. Onun ürettiği “Ülkü”, “Dokuz Işık”, “Bozkurt” ve daha birçok kavram ve semboller Milliyetçi Hareket’in fikir temelini oluşturmuştur. Atsız, eğilmeyen, bükülmeyen, bildiğinden asla şaşmayan büyük fikir adamı, büyük edebiyatçı, büyük tarihçidir. Başında ne düşündüyse sonuna kadar savunmuştur. Nihal Atsız’ı ne kadar tanıyoruz? Nergishan Tekin’in kaleme aldığı “Nihal Atsız” adlı kitap onu şimdiye karar yazılanların dışında bir yöntemle ele alıyor.
Kariyer Yayınları Tel: (0212) 516 99 84