Fatih ERGİN / Yeniçağ - Analiz
Dornaz Alfa adlı ilaç hammaddesinin korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıklayan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yöntemin Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten uygulandığı eleştirilerine maruz kaldı. Eleştirilere yanıt veren Ovalı, “3 Nisan’da bir hastayı hızla iyileştirmesi sonrası biz projeye onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu” dedi.
Dünyayı etkisi altına alan ölümcül korona virüsüne karşı aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda korona virüse karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaşarak, ‘Acilen klinik testlere alınmalı’ dedi.
Ovalı, konu ile ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık. Ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
Bu duyurunun ardından aralarında bazı bilim adamlarının da olduğu çevreler, Ovalı'nın zaten var olan bir ilacı duyurduğunu ifade ederek tepki gösterdiler. Oysa Ovalı, koronaya karşı yeni bir ilacı bulduklarından değil, yaptıkları çalışmalar sonucunda Dornaz Alfa ilacının korona tedavisinde olumlu etki verdiğini belirtti.
Ovalı, 9 Nisan tarihli Twitter paylaşımında ise, bu duruma dikkat çekerek, "Medyada covid19'un ilacını bulduk gibi paylaşımlar görüyorum. Bu doğru değil. Uzun suredir emek verdiğimiz projelerimizde nerelere geldiğimizi açıklayacağız." demişti.
Ovalı, ekibiyle birlikte yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda söz konusu Dornaz Alfa ilacının virüsün tedavisinde etkili olduğunu tespit etmesine rağmen,bilimsel bir veri olmadan tedaviyi bulduğunu söylemekle suçladı.
ERCÜMENT OVALI'YA BİLİM İNSANLARDAN İTİRAZLAR
Koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirmek için laboratuvar çalışmaları yürüten Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın yaptığı "Dornaz alfa isimli ilaç test edilmeli" açıklaması bilim insanlarından tepki aldı. Ovalı’nın açıklaması ardından konuya değinen bilim insanları, ilacın zaten klinik çalışmalarda 10 Nisan’dan beri kullandığını söyledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, Ovalı'nın paylaşımına verdiği yanıtta bu ilacın Covid-19 tedavisinde zaten kullanıldığını söyledi.
Demirer mesajında, “Dornase alfa 27 Mart tarihinden beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde Kovid19 tedavisinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan 2020 de Journal of Experimental Medicine da yayınlandı” dedi.
Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl da, Ovalı’nın açıklaması hakkında, “Umut tacirliği her devir yaşanan şey. "Klinik çalışma yapılsın" deniyor. Fransa'da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlar var. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.
Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) proje yürüten Doç. Dr. Urartu Şeker de, “Fransa ilgili DNAaz enzimi ilgili 10 Nisan'da klinik çalışmaları başlatmıştı, umarız hali hazırda "repurpose" edilen ilaçlar süreci atlatma da faydalı olurlar, bilimsel süreçlerden sonra” ifadelerini kullandı.
Dornaz alfa, akciğerinde sorun olan hastaların solunum yolunu rahatlatmak ve enfeksiyonlarının sıklığını/şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak amacıyla kullanılan bir ilaç.