"SOYDAŞLARIMIZIN DESTEK VERMESİ GEREKMEZ Mİ?"
Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Gülsüm Halilova, "Türkiye toplantıya Dışişleri düzeyinde katıldı. Bu bizim için çok önemli ve anlamlıydı ama umudumuz ve beklentimiz olan Türk dünyasından, Türk yurtlarından hiçbir devlet katılmadı. Toplantıda gözlerim hep soydaşlarımızı aradı ama kimseyi göremedim. Alt düzeyde bile olsa katılım sağlamadılar. Hatta Türk cumhuriyetlerindeki medyaya baktım bir satır haber göremedim. Oysa Türk cumhuriyetleri, Türkiye''ye birlikte hareket etmesi ve kendi soydaşları olan Kırım Türklerine destek vermesi gerekmez mi? Türk Töresi bunu gerektirmez mi?" ifadelerini kullandı.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kiyev''de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı.