Kırıkları kaynatan kemikleri güçlendiren süper meyve. Türk doktorları resmen ispatladı

Kırıkları kaynatan kemikleri güçlendiren süper meyve. Türk doktorları resmen ispatladı

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyenleri öncülüğünde yapılan bilimsel çalışma sonucunda, kudret narı meyvesinin bilinen tüm faydalarının yanı sıra kemik kırıklarının iyileşmesini de hızlandırdığı ortaya çıktı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet İnal, “Kudret narı bildiğimiz nara benzeyen bir bitkidir. Yaklaşık 15-20 santim uzunluğunda yılda bir kere yetişen bir bitki. Biz yaptığımız sıçan çalışmasıyla bu bit

DHA’nın haberine göre, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü akademisyenleri, kudret narından elde ettikleri özüt sayesinde kemik kırıklarının iyileşme sürecini hızlandırmayı başardı.

Ortopedinin yanı sıra patoloji ve biomedikal doktorlarının da yer aldığı bilimsel çalışmada hayvan deneyleri aşamasını tamamlayan ekip, kudret narı özütünün insan kemiklerinin iyileştirilmesinde kullanılması için gün sayıyor.

“İNSANLARA UYGULANACAK”

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet İnal, “Kudret narı bildiğimiz nara benzeyen bir bitkidir. Yaklaşık 15-20 cm uzunluğunda yılda bir kere yetişen bir bitki. Biz yaptığımız sıçan çalışmasıyla bu bitkinin kırık kaynamasına olan etkisini hem histopatolojik, hem biomekanik olarak ispatlamış olduk. Klinik olarak kırık kaynamasında öncü bir çalışma olarak değer taşıyor. Bu çalışmayla aslında biz dünyada bir ilki başardık ve bu konudaki tek çalışma olarak literatüre de girdik. Biz bu çalışmamızı uluslararası tanınan iyi bir dergide yayın için kabul aldık. Bu bizim içinde mutluluk verici bir olay. Hem üniversitemiz için hem de buna Kütahya’da imza attığımız için mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki aşamada bizim bu çalışmamızı insanlarda yapabilmek. İnsanlarda da kaynamanın olumlu olduğunu görebilmemiz ve bu durumun gerçekleşerek kırık tedavisi yapacağımız hastalar içinde önemli bir değer katacaktır. Araştırmaya devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.

KIRIK KAYNAMASININ EVRELERİ GÖZLEMLENECEK

Kırık kaynamasının ortopedist hekimleri için çok meşakkatli ve zor bir süreç olabildiğine dikkat çeken KSBÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Turan Cihan Dülgeroğlu, “Bunun için yan ürünler gerekebiliyor. Bunun için farklı ürünler kullanabiliyoruz. Kudret narı da bunun sağlanmasında bize yardımcı oluyor. Beklentimiz bilimsel çalışmanın klinik çalışmalarla desteklenip sonraki süreçte kırık kaynamasındaki etkilerini daha iyi gözlemleyebilmek” ifadelerini kullandı. Kudret narı uygulanan kemiklerinin biomedikal anlamda tam not aldığını belirten İzmir Bakırçay Üniversitesi Biomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Gök de “Böyle bir çalışmada görev almak gurur verici. Klinik testlerin yanında bu tür çalışmalarda biomedikal testlerde çok önemli. Kudret Narı ekstadı uygulanmış sıçan tibialarının, uygulanmayanlara göre biomekanik olarak daha dayanıklı olduklarını görmüş olduk. Aynı zamanda sağlık ve mühendislik alanlarının bir araya gelerek disiplinler arası çalışmaların da ne kadar etkili olduğunu böylelikle ispatlamış olduk” şeklinde konuştu.

KIRIK ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VAR

KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Bölümü Uz. Dr. Burhan Öztürk ise, “Yaklaşık 5 yıl önce tezimizle alakalı nasıl bir çalışma yapalım derken, kudret narıyla ilgili literatürde yapılmış çok sayıda yapılmış çalışmayı fark ettik. Bu bitkinin özellikle diyabet hastalarında etkilerinin, yara iyileşmelerindeki etkilerinin ve anti tümör araştırmalarının yapılmış olduğunu fark ettik. Fakat kemik ve kırık üzerine bir çalışmanın yapılmadığını fark ederek bir çalışma planladık. Çalışmamızın sonucunda gerek biomekanik gerek histopatolojik gerekse radyolojik olarak bitkinin kırığa olumlu etkileri olduğunu fark ettik. Bunu da uluslararası saygın bir dergide makale şeklinde yayınlama fırsatımız oldu” dedi.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sermet İnal, KSBÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Turan Cihan Dülgeroğlu, KSBÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Sabit Numan Kuyubaşı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Biomedikal Teknolojiler Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Gök, KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Bölümü Uz. Dr. Burhan Öztürk, KSBÜ Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayşenur Değer, Op. Dr. Alaaddin Oktar Üzümcügil, DPÜ Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Öğr. Üyesi Dr. Hasan Basri Karayel tarafından yapılan çalışma, uluslararası yayın yapan Journal of Mechanics in Medicine and Biology dergisinde yayımlanarak dünya literatüründeki yerini alacak.

İlgili Haberler